Llegim Literatura

Premi Biblioteca Breve a la descoberta del desig d'una noia

'La educación física', de Rosario Villajos, transcorre una nit d'estiu en què una noia decideix tornar a casa fent autoestop

Rosario Villajos, amb el guardó
06/02/2023
2 min

BarcelonaAl principi de La educación física, la novel·la amb què Rosario Villajos ha guanyat el premi Biblioteca Breve, una noia de 16 anys decideix tornar a casa fent autoestop una nit d'agost. Som a principis de la dècada dels 90, a Andalusia. La noia es diu Catalina i té una relació complicada amb el seu propi cos i sent rancúnia cap a un món que vol convertir-la en culpable només pel fet de ser dona. "Aquest llibre és un crit –ha dit l'autora–. Una història com aquesta no hauria interessat fa una dècada, perquè és una novel·la sobre dones i per a dones. Per fer-nos desaparèixer no cal que ens matin".

La educación física explora la descoberta del desig de la protagonista i és, alhora, una història d'intriga que dura quatre hores, des del moment que Catalina puja al cotxe fins al final del seu periple. Isaac Rosa, membre del jurat i premi Biblioteca Breve 2022, ha recordat en aquest sentit que "el consentiment" és un dels temes que ressonen en la novel·la. També hi ha l'educació que heretem –i la que no ens han donat–, el retrat d'una família de classe obrera a l'Espanya de províncies i l'optimisme econòmic que es respirava als anys 90. "Vull explicar d'on venim, i encara que el consentiment ara estigui sobre la taula, fa molts anys que hi penso i hi dono voltes –ha afegit l'autora–. He situat la novel·la als anys 90 perquè eren els de la meva adolescència. Ara visc una segona adolescència, la de la perimenopausa, en què el cos torna a canviar i m'ha col·locat en una situació similar a la dels 90, però amb cabells blancs i arrugues".

Sobrietat i ànsies de llibertat

"La mirada de l'autora és sòbria i punyent", ha recordat Pere Gimferrer, un dels altres membres del jurat, que ha comparat la novel·la, "potser per oposició", amb un dels clàssics de la novel·la d'aprenentatge, El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger. L'editora de Seix Barral, Elena Ramírez, hi ha trobat ressons de l'Andrea que protagonitza Nada, de Carmen Laforet: "En totes dues hi ha una jove amb ànsies de llibertat que s'ofega en un entorn claustrofòbic". "Una dona amb recursos pot fugir quan les coses es torcen: una de classe baixa ha de suportar el que sigui. M'interessen més aquestes últimes", ha admès l'autora.

Nascuda a Còrdova l'any 1978, Rosario Villajos ha publicat novel·les com Ramona (Menoslobos, 2019) i La muela (Aristas Martínez, 2021), una història delirant sobre la precarietat a les societats occidentals contemporànies. Viu a Madrid i treballa en una empresa de manteniment informàtic. "Un premi com aquest em permetrà escriure amb una mica més de calma –ha dit–. Podria deixar de publicar, però no d'escriure. És el meu refugi".

stats