Llegim Literatura

Història del nen que va sobreviure al 'bullying' homòfob

Jaume Ferrer publica la novel·la 'Unsex me', on el protagonista recorda l'assetjament psicològic que va patir de petit i com aconsegueix superar-lo

L'escriptor i traductor Jaume Ferrer, a Barcelona
18/02/2022
3 min

BarcelonaHi ha un abans i un després en la vida d'en Jacob, i aquest punt d'inflexió és el primer dia d'escola, quan a l'hora del pati un dels companys l'agafa pel cap, l'immobilitza a terra i un altre diu: "Les nenes no es toquen, les nenes no es peguen, les nenes són contagioses". En Jacob ha estat assenyalat com a nena, i a partir d'aquest moment tot el que faci estarà condicionat per aquesta definició. "S'acaba de matar un nen i es crea una nena a qui no es deixarà jugar, socialitzar ni créixer", recorda Jaume Ferrer, que debuta com a novel·lista amb Unsex me! (Club Editor, 2022) després d'haver publicat nombroses traduccions de l'àrab d'autors com Elias Khoury, Salim Barakat i Alaa Al Aswani.

Ferrer ha batallat durant molts anys per donar forma a aquest llibre. "Hi ha gent que m'ha preguntat si és autoficció, i jo responc: quina ficció hi ha, aquí? Tot el que explico, excepte una escena, és veritat –diu–. El repte era trobar una manera d'explicar el que volia sense que semblés que m'obria en canal". L'escriptor va trobar el títol, Unsex me!, llegint el Macbeth de Shakespeare. "Un dels molts significats d'unsex me que connecta amb la contemporaneïtat té a veure amb estereotipar el que és masculí i femení". El Jacob de la novel·la creix a la ciutat de F a la dècada dels 70, i l'escola on se l'assenyala com a nena és religiosa. "Sé que això que explico li ha passat a molta gent, però el que és important és com t'ho agafes –afirma–. Pots pensar que no és una cosa tan grossa... però a en Jacob aquesta taca li marca el destí. Ningú volia nedar pel mateix carril que en Jacob, a la piscina. I en un curs d'educació viària ningú volia fer servir la mateixa bici per no tocar el lloc on s'havia assegut. Tot això és igual o pitjor que els insults".

Crueltat i tendresa

Unsex me! no pren la forma de testimoni ni de llibre de memòries, sinó que arrenca de la voluntat de venjança del jo adult d'en Jacob, en Nemi. És ell qui torna a mirar cap enrere i rescata aquell Jacob que van maltractar els companys de classe. "La pulsió inicial era escriure una història on hi havia molt d'odi cap a aquells que havien fet tant de mal a en Jacob –diu–. Va arribar un moment en què em vaig començar a plantejar que voldria que també hi hagués consol. La crueltat pot venir de qualsevol lloc, però la tendresa també". Ferrer ha escrit una novel·la dura, però que també explica una història d'amor: la d'arribar a acceptar-se a un mateix i estimar-se.

Jaume Ferrer va enviar el document a Club Editor sense signar, com si no l'hagués escrit ell. "Necessitava que algú el llegís amb generositat i sense intenció de publicar-lo. Durant el procés d'anar treballant el text he passat per etapes en què l'hauria destruït –admet–. Jo l'he rebutjat molt de temps, aquesta novel·la. Al final, però, he assumit la meva responsabilitat i autoria". Ferrer pensa que si el jo adult d'en Jacob hagués ocupat el lloc del nen que aquell matí els companys van començar a torturar psicològicament, l'hauria ajudat: "Si li haguessin dit nena, marieta i totes les paraules que van venir després, els hauria contestat: «Unsex me!»" No penseu el que puc fer amb el que tinc entre les cames, no ho utilitzaré fins d'aquí molt de temps!'" Per a l'autor, rere Unsex me! hi ha una voluntat "de desarmar amb l'amor". "És amb un crit d'amor que pots acabar amb tota aquesta violència i hipersexualització", continua. I encara llança una última pregunta: "Fins a quin punt el que va rebre aquest nen no va ser més misogínia que homofòbia?"

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir Unsex me! a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats