Els hereus d'Orwell encarreguen un '1984' des dels ulls d'una dona
Sandra Newman revisita el clàssic del segle XX narrant la història a través de la Julia, l'amant de Winston Smith
BarcelonaEls últims anys s'han publicat diverses novel·les que ofereixen versions alternatives de relats icònics, sovint narrades des de la perspectiva de les dones. Entre les més populars hi ha Hamnet, de Maggie O'Farrell (L'Altra/Asteroide, 2020), que observa el Shakespeare més íntim donant un protagonisme notable a la seva dona, Anne Hathaway, i als fills que van tenir, un dels quals va morir a causa de l'epidèmia de pesta.
La nord-americana Sandra Newman s'afegeix a aquesta tendència amb la relectura en clau feminista de 1984, novel·la en què George Orwell va imaginar una societat totalitària on es perseguia el pensament lliure i se sotmetia la població a l'influx constant de propaganda. Julia, que Granta publicarà al Regne Unit, ha nascut a partir de la voluntat dels hereus de l'autor britànic de "trobar algú que pogués explicar la història de 1984 des del punt de vista de l'amant del protagonista". Publicada el 1949, l'última novel·la d'Orwell –que va morir pocs mesos després que veiés la llum– explica el dia a dia rutinari de Winston Smith, funcionari del ministeri de la Veritat, on treballa reescrivint la història, fins que coneix una dona, la Julia, i el seu afer crida l'atenció de les autoritats, que decideixen reeducar la parella a través de la tortura.
Vida d'una oportunista
Segons Granta, que també llançarà la nova novel·la de Newman, The men –una altra faula, en aquest cas situada en un món on desapareixen els homes–, la Julia que descriu Sandra Newman al llibre "entén el món on viu molt millor que en Winston i és més feliç". La protagonista de Julia treballa al departament de Ficció, escrivint novel·les pornogràfiques per al proletariat. "Fins que coneix en Winston, la Julia no ha conegut cap altra realitat que la d'Oceania [una de les tres superpotències en què el món està dividit] –avança l'editorial–. És una oportunista, no creu en res i la política no li importa. Trenca les normes de tant en tant però també col·labora amb el règim quan ho considera necessari". El dia que s'atreveix a donar una nota a Winston Smith "s'adona que està perdent els papers": al món ideat per Orwell, l'amor està prohibit i es persegueix des d'un dels altres ministeris governamentals.
La novel·la de Newman respon dos dels enigmes que George Orwell va deixar sense resoldre: què atreu la Julia de l'obedient Winston i com ha aconseguit obrir-se camí en la jerarquia del partit. "Els milions de lectors que han llegit 1984 trobaran, en aquesta història, un complement provocatiu i satisfactori", asseguren els editors.
Nascuda a Boston el 1965, Sandra Newman ha publicat fins ara quatre novel·les, totes inèdites en català i castellà, i l'assaig Cómo no escribir una novela, escrit a quatre mans amb Howard Mittelmark i publicat a Planeta el 2010. Gràcies a Julia, la seva obra tindrà una repercussió molt superior que la que ha aconseguit fins ara.