Llegim 20/11/2018

George R.R. Martin destapa els secrets dels Targaryen amb una crònica medieval anterior a 'Joc de trons'

'Foc i sang' és un relat de 900 pàgines sobre la història remota de l'univers fantàstic de l'autor

Núria Juanico
2 min
George R.R. Martin abans de la roda de premsa al CCCB / PERE VIRGILI

BarcelonaMentre esperem que arribi l'anunciadíssim hivern a l'última entrega de la sèrie de la HBO, George R.R. Martin segueix explotant el filó del seu univers fantàstic. En un llançament internacional, l'escriptor nord-americà ha publicat 'Foc i sang' (Alfaguara / Plaza y Janés), una crònica medieval que retrocedeix fins a 300 anys abans de les peripècies de Jon Neu, Daenerys Targaryen, els Stark i els Lannister. A 'Foc i sang', Martin dona veu a un mestre erudit de la Ciutadella que, al llarg de més de 800 pàgines, es dedica a repassar les batalles, les traïcions, els enamoraments i els secrets de l'època, així com la convivència amb els dracs abans que s'extingissin.

Martin ha escrit, volgudament, un llibre d'història medieval imaginària. "És una crònica dels reis de Ponent. Aporta context i fons a tot el que passa a 'Cançó de gel i de foc'", explica l'escriptor en el vídeo de promoció de l'editorial. El nou volum, que seguirà amb un segon títol, revela qüestions del món fantàstic de 'Joc de trons' esmentades a la saga, com per exemple què va passar exactament durant la dansa dels dracs i per què era perillós apropar-se a Valyria després de la maledicció.

Si bé en aquesta ocasió Martin no utilitza el recurs narratiu de 'Cançó de gel i de foc' –en què canviava el punt de vista del narrador perquè el lector pogués empatitzar amb els personatges, fossin bons o dolents–, la veu narrativa del nou llibre no és neutral. "El mestre és un ancià peculiar i rondinaire, amb opinions fermes sobre els personatges històrics sobre els quals escriu, de manera que alguns dels seus punts de vista impregnen subtilment el text", afirma Martin.

'Foc i sang' comença explicant la història d'Aegon I Targaryen, el creador de l'icònic Tron de Ferro i arriba fins a la guerra civil que va estar a punt d'erradicar la dinastia, l'única de senyors dracs que va sobreviure a la maledicció de Valyria. El llibre inclou 80 làmines inèdites de Doug Wheatley, que il·lustra alguns dels episodis de la crònica. 'Foc i sang' arriba abans que George R.R. Martin hagi culminat la saga de 'Joc de trons', tot i que les dues últimes entregues encara no tenen data prevista de publicació.

stats