Les editorials independents catalanes es reinventen sumant esforços
Periscopi, Tigre de Paper, Raig Verd i Mai Més llancen noves col·leccions
BarcelonaL'expansió i renovació de les editorials independents catalanes continua gràcies a iniciatives com les que han impulsat, recentment, Edicions del Periscopi, Tigre de Paper, Raig Verd i Mai Més. En tots els casos, els nous projectes compten amb la col·laboració d'altres editorials o d'empreses culturals interessades en publicar llibres.
Edicions del Periscopi ha celebrat el desè aniversari anunciant la Biblioteca Dedalus, coeditada amb l'Escola Bloom de Literatura. “En un context d’expansió de l’assaig en català és de justícia i lògica que la literatura tingui també el seu espai com a concepte vertebrador de la nostra societat i la manera que tenim de viure-la”, expliquen Aniol Rafel i Marta Rubirola, des de Periscopi. Ubicada al barri barceloní de Sant Antoni, l'Escola Bloom –que va néixer el 2016– s'ha convertit en un dels espais de pelegrinatge obligat per als lletraferits gràcies a l'oferta, variada i de qualitat, de cursos i seminaris. Se n'han fet sobre la relació entre narrativa i fotografia, sobre literatura apocalíptica, sobre autoficció en la literatura catalana i sobre estratègies creatives per plagiar. Aquest últim seminari, impartit pel poeta, professor universitari i assagista Manel Ollé, ha motivat el primer dels llibres de la Biblioteca Dedalus, Plagia millor!"Els títols de la col·lecció estaran sempre motivats pels seminaris de l'escola, perquè és una manera de donar-los continuïtat i de fixar el que s'hi treballa", expliquen Borja Bagunyà i Míriam Cano, codirectors de l'Escola Bloom.
El segon títol –dels quatre que apareixeran cada any– és Calla i paga. Encontres entre política i psicoanàlisi, d'Inés García López. El llibre vol obrir el debat "sobre com operen els mecanismes de producció de la subjectivitat del nostre temps, quines són les noves formes de fer vincle social i com el subjecte –sempre amb equilibris precaris– s’hi pot resistir". García López és doctora en filologia germànica i llicenciada en psicologia, i a més de donar classes d'alemany a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona és traductora de l'islandès al català. Ha traduït Àngels de l'univers, d’Einar Már Guðmundsson (Nits Blanques, 2021), i publicarà aviat a Adesiara la Saga de Kormákur, un dels textos islandesos medievals més importants.
Entre els autors que se sumaran aviat a la Biblioteca Dedalus hi ha Marina Garcés, Emily McBride, Iris Llop, Sebastià Jovani i Ramon Mas. Aquest últim, escriptor i editor de Males Herbes, ha tirat endavant juntament amb L'Altra Editorial la col·lecció Les Altres Herbes, que ja compta amb quatre títols, l'últim dels quals ha estat L'home que es va enamorar de la lluna, de Tom Spanbauer.
L'editorial barcelonina Raig Verd també ha celebrat el desè aniversari amb una doble novetat: la col·lecció juvenil Indòmita –que arrencarà el setembre amb El castell ambulant, de Diana Wynne Jones– i la consolidació del tàndem editorial amb Mai Més Llibres a través del projecte Duna. Després de rellançar la tardor passada amb molt bona acollida el clàssic de Frank Herbert en català, Dune, Raig Verd i Mai Més tenen l'ambició de crear "una biblioteca de llibres essencials, en alguns casos, clàssics, en d'altres, de culte, que són i seran referents en la literatura de gènere". Els pròxims títols que publicaran són la Trilogia de la Fundació d'Isaac Asimov, La nit de l'esvàstica de Katharine Burdekin i Un món resplendent de Margaret Cavendish.
Narrativa "radical i de qualitat"
La cooperativa Kult, coorganitzadora de la fira Literal, impulsora de Catarsi Magazín i de l'editorial Tigre de Paper, ha anunciat també recentment la creació d'una nova editorial, L'Agulla Daurada. Abordarà temàtiques com "el colonialisme, les qüestions de gènere, la classe social, el compromís polític, les migracions i la identitat", avancen els editors, Marc Garcés i Anna Roca. La vocació és "publicar narrativa radical de qualitat incontestable", continuen. Preveuen editar uns nou títols a l'any. Els primers arribaran aquest setembre i són Una vida violenta, de Pier Paolo Pasolini, iTravessa del manglar, de Maryse Condé. Abans que s'acabi el 2022 publicaran també La fi de la nostra petita ciutat, de l'escriptor i activista polític Dimitris Hatzís, i La mare, de Maksim Gorki. Garcés i Roca anuncien que també publicaran narrativa d'autors en llengua catalana: "L'objectiu és defugir els clixés i convidar a reflexionar sobre les formes, necessitats, conflictes i lluites de la nostra societat".