Llegim Actualitat 18/04/2022

Cristina Peri Rossi no recollirà el premi Cervantes

La cerimònia se celebrarà aquest divendres a la Universitat d'Alcalá de Henares

2 min
Cristina Peri Rossi, l'any 1986

BarcelonaL'escriptora uruguaiana Cristina Peri Rossi, premi Cervantes 2021, no assistirà divendres que ve, 22 d'abril, a l'acte de lliurament del guardó. La cerimònia se celebrarà al paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares, a Madrid.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el ministeri de Cultura i Esport, que ha explicat que, en comptes de l'escriptora, recollirà el guardó l'actriu Cecilia Roth, en un acte central que s'emmarca dins de la Setmana Cervantina i en una cerimònia que, després dels dos últims anys de pandèmia, reprendrà en aquesta edició el seu format habitual. Pel que ha transcendit no sembla que es tracti d'un acte de protesta de l'autora per la presència dels reis, sinó a causa de problemes de salut.

La sisena dona que rep el Cervantes

Dotat amb 125.000 euros, el Cervantes –el guardó més prestigiós de les lletres espanyoles– ha premiat només cinc dones abans de Peri Rossi tot i lliurar-se anualment des del 1976: María Zambrano (1988), Dulce María Loynaz (1992), Ana María Matute (2010), Elena Poniatowska (2013) i Ida Vitale (2019).

El jurat va premiar l'obra de Peri Rossi, integrada per una cinquantena de títols, amb la voluntat de "reconèixer una de les grans vocacions literàries del nostre temps i la dimensió d'una autora capaç de plasmar el seu talent en una pluralitat de gèneres". La literatura de l'autora uruguaiana "és un exercici constant d'exploració i de crítica, sense defugir el valor de la paraula com a expressió d'un compromís en temes clau de la conversa contemporània com ara la condició de la dona i la sexualitat".

Nascuda a Montevideo el 1941, Cristina Peri Rossi viu a Barcelona des del 1972, ciutat on es va exiliar a conseqüència de la dictadura militar de l'Uruguai. Ha sigut des d'aquí que ha escrit poemaris com Evohé (1971) i Otra vez Eros (1994) i novel·les com La nave de los locos (1984) i Solitario de amor (1988).

stats