Llegim Literatura

Cristina Garcia Molina guanya el premi Llibreter amb 'Els irredempts'

Damon Galgut s’endú el guardó d’altres literatures amb 'La promesa' i Roger Tarrés, el de literatura infantil i juvenil catalana amb 'Fills d'Èodhum'

L'escriptora Cristina Garcia Molina, guanyadora del premi Llibreter
2 min

BarcelonaEls irredempts (LaBreu), de Cristina Garcia Molina, ha guanyat el premi Llibreter. La primera novel·la de l’escriptora granollerina ha seduït els llibreters en la categoria de literatura catalana d'aquesta 24a edició del guardó del Gremi de Llibreters que reconeix la qualitat dels títols publicats l’any anterior i posa en valor el seu ofici com a prescriptors.

El jurat l’ha qualificat d’"una anomalia extraordinària en el panorama literari català" i n’ha subratllat que és una obra d’una "intel·ligència aclaparadora" en què "excel·leixen el llenguatge, les idees i l’art" i que tracta, amb un "estil sobri i precís", tres històries "colpidores i ben diferents amb un denominador en comú, l’arrelament".

Cristina Garcia Molina (Granollers, 1975) viu a Girona i és escriptora i professora de llengua i literatura. Després d’escriure el recull de relats Silenci a taula (premi literari Ciutat de Badalona), va publicar Els irredempts, un llibre que escapa de categories a cavall entre la novel·la, la poesia i el relat i que té estructura de tríptic. És una història que "no ha sigut fàcil o plaent d'escriure" sinó que li ha generat molts dubtes a la seva autora. És per això que el guardó –que han rebut escriptors com Eva Baltasar i Manel Baixauli en edicions anteriors– li sembla a Garcia Molina "un petit miracle". També ha volgut reconèixer la feina de "totes les persones que estan al teu costat durant el procés d'escriptura", a totes les llibreries de Catalunya on s'ha sentit "casa" i a la seva editora Ester Andorrà i LaBreu, la qual admira i segueix: "Un llibre també són les persones que el formen".

Per la seva banda, Andorrà l'ha agraït als "llibreters irredempts" que han triat aquest rar "llibre joia esmolat, delicat, que fa reverberar tot de desaparicions latents, desafectes, socials, familiars, amorosos, que estan al llindar d’una petita revolució, a punt d’una implosió". És "de justícia poètica", considera, premiar aquesta obra arriscada que convida als lectors a "una literatura menys apamadeta" i "més crítica", una "literatura subterrània" de la qual a LaBreu se'n consideren saurins.

En la categoria d'altres literatures, s'ha endut en guardó La promesa, de Damon Galgut, de l'editorial Les Hores, traduïda per Àfrica Rubiés, que retrata la relació dels homes amb la terra i de la qual el jurat n'ha destacat una "gran escriptura" i "una estructura narrativa original". L'editora Maria Sampere, de l'editorial Les Hores, s'ha mostrat molt agraïda cap als llibreters, especialment per premiar una història que "ens apropa a la realitat de Sud-àfrica des de l’inici a la fi de l’apartheid, i a la desil·lusió que acaba suposant".

Roger Tarrés ha guanyat el premi Llibreter en la categoria de literatura infantil i juvenil amb Fills d'Èodhum (Fanbooks), que el jurat ha considerat "una novel·la rodona" i "una aposta valenta". En la categoria de literatura infantil i juvenil estrangera, ha rebut el premi Pardaleta, de Joana Estrela (Meraki), i d'entre els àlbums il·lustrats, s'ha endut el guardó Hi havia una forma, de Gazhole&Cruschiform (Barrett), amb traducció de Teresa Duran.

stats