La cinquena onada no atura el Sant Jordi d'estiu

Llibrestiu se celebrarà el 15 de juliol en 35 poblacions catalanes

Ambient a l'interior de la llibreria Ona de Barcelona
09/07/2021
2 min

Barcelona"Llibrestiu no perilla perquè no hi ha cap concentració de gent prevista enlloc", explica Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters. La festa del llibre de l'estiu, prevista per al dijous 15 de juliol, ha aconseguit sumar 105 llibreries de 35 poblacions repartides per tot el territori català. "Encara s'hi està afegint gent, i fins a l'últim dia no deixarà de créixer –continua Marín–. Estem molt contents de la diversitat de propostes, que inclouen presentacions i signatures, però també tallers, recitals, contacontes i concerts. I també ens fa molt de goig que hi hagi, a més de totes les capitals, ciutats mitjanes com Vilanova, Mataró, Vic i Vilafranca del Penedès, però també llibreries de comarques com la Noguera i l'Urgell, del delta de l'Ebre..., i això sense oblidar la mobilització també de Santa Coloma de Gramenet, Cornellà i l'Hospitalet".

Encara que la meitat de llibreries siguin de la ciutat de Barcelona, enlloc no "hi haurà acumulació de gent". Hi haurà "parades de llibres al carrer, però no actuacions, per evitar aglomeracions", i fins i tot "algunes biblioteques públiques acolliran activitats perquè tenen més espai". D'aquesta manera, no es trencaria amb cap de les possibles restriccions de la setmana que ve degut a l'increment de casos de covid-19. La cinquena onada ha arribat coincidint amb el repunt de casos de l'estiu del 2020: el sector del llibre, que l'any passat va haver de fer marxa enrere en algunes de les iniciatives previstes, enguany ha fet els deures i ha treballat amb un escenari "com el d'ara des de fa cinc setmanes". El gruix de les activitats –que es faran públiques aquest cap de setmana a través de la web del Gremi de Llibreters– seran al vespre i a la nit: "Les llibreries podran obrir fins a les 23 h". Llibrestiu té com a precedent la celebració d'una jornada dedicada al llibre i la rosa el 23 de juliol del 2020. "La festa de l'any passat no va ser un Sant Jordi d'estiu, sinó una nova celebració, pensada perquè la gent marxi de vacances amb un llibre a la maleta –explica Joan Sala, president d'Editors.cat–. L'estiu és un moment ideal per a la lectura perquè tens temps i perquè, sovint, et trobes en algun lloc on no hi ha wifi".

Objectiu: facturar 3,5 milions d'euros

La convocatòria del 23 de juliol va ser "un gran èxit", coincideixen Marín i Sala. "Es va facturar el 30% d'un Sant Jordi normal", comenta el president d'Editors.cat. Si es compara amb els 22 milions de facturació del 2019, la injecció econòmica del 23 de juliol al sector del llibre va rondar els 7 milions d'euros. "Si aconseguíssim la meitat de l'any passat ens podríem donar per satisfets", afegeix Sala. Comparant-ho amb els números de l'edició anterior, serien 3,5 milions d'euros. "El llibre s'havia convertit en un producte de venda estacional que es concentrava el 23 d'abril i la campanya de Nadal –recorda Sala–. Amb la Setmana del Llibre en Català, que se celebra al setembre, hem fet créixer les vendes d'aquell mes. Si consolidem una festa com Llibrestiu, el juny, el juliol i l'agost estaran salvats". El sector confia que l'any que ve la pandèmia sigui només un record que permeti una celebració més gran i sense restriccions.

stats