Llegim  /  Actualitat 15/07/2021

Carles Dachs guanya el 19è Premi de Poesia Gabriel Ferrater

'Vent a la mà' és un poemari dividit en tres parts que explora la mort del pare i el pas del temps

2 min
Carles Dachs

Carles Dachs Clotet (Santa Eugènia de Berga, 1987) ha estat guardonat aquest dijous amb el 19è Premi de Poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater. Dachs s'ha endut el reconeixement amb Vent a la mà, un poemari dividit en tres parts que explora la mort del pare i el pas del temps. "És un llibre de plena maduresa, que tant pel cantó de la imaginació com de la forma poètica indica que l'autor és algú que sap molt bé què té entre mans, com controlar-ho i donar-ho als lectors", explica el president del jurat i editor d’Edicions 62, Jordi Cornudella. Amb 8.530, el Premi Gabriel Ferrater és el guardó més ben dotat en poesia de la literatura catalana. Vent a la mà es publicarà a l'octubre sota el segell d'Edicions 62.

El poemari s'estructura en tres parts formalment molt diferents. La primera consisteix en una sèrie de quartets "amb una estrofa que es repeteix, una seqüència que porta a un pensament poètic fondo", diu Cornudella. La segona part és "una elegia llarga d’un poema de tirada de molts versos, molt diferent de to", i la tercera "té un centre emotiu molt potent, la mort del pare". Cornudella també destaca que "el fons emocional del llibre no salta a la superfície de forma lacrimògena" sinó que és més "una invitació al lector a la reflexió".

Dachs explica que va començar a escriure la primera part "com un estímul i un repte poètic". Aquests quartets, afegeix l'escriptor, "fan de passadís per entrar al llibre". El poeta va viure una temporada a Budapest, i la presència del riu a la ciutat el va empènyer a crear un poema més llarg, "que brolla i fa pensar en el pas del temps i en el trajecte vital", diu. Vent a la mà és el tercer poemari de l'escriptor, que abans havia publicat Suc de llum (Fonoll, 2010), amb el qual va guanyar el Premi Joan Duch de Juneda, i A dalt més alt (Pagès, 2015), reconegut amb el Premi Maria Mercè Marçal. El Premi Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater és un dels guardons de poesia més prestigiosos de la literatura catalana. Anteriorment l'han guanyat autors com Yannick Garcia, Dolors Miquel, Eva Baltasar, Miquel Àngel Llauger i Joan Puigdefàbrega.

stats