Llegim Actualitat 08/10/2021

Qui hagi sigut capaç de frenar l'amor, que aixequi la mà

Sílvia Soler presenta a Barcelona ‘Nosaltres, després’, acompanyada de Marc Giró

3 min
Un moment de la presentació del nou llibre de Sílvia Soler

Barcelona“Fa de mal presentar, aquest llibre, perquè no en pots explicar res sense fer espòilers!”, ha exclamat Marc Giró, amb un somriure histriònic marca de la casa. Acabava de pujar a l'escenari amb Sílvia Soler i ja havia demanat un aplaudiment per a l'autora de Nosaltres, després. Giró ha sabut convertir des del primer moment en un plató televisiu l'aula magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Si algú tenia la sospita que podia trobar-se en una presentació convencional, ha quedat esvaïda en un tres i no res.

“Els últims dos anys han sigut el meu bienni negre –ha començat Soler–. Ja m’havia posat a escriure el que acabaria sent Nosaltres, després quan a finals del 2019 em van detectar un càncer de pit. A partir de llavors vaig començar la quimioteràpia, i enmig d’això va arribar la pandèmia. Els primers mesos vaig deixar d’escriure i fins i tot de pensar en la novel·la”. Quan, més endavant, Soler va poder reprendre el llibre, ho va fer amb l'objectiu d'oblidar-se de la malaltia i de la crisi sanitària. "És impossible que una cosa tan íntima quedés al marge de tot això –ha admès l'autora–. Segur que algun detall s'hi pot trobar". "Per exemple, aprendre a encaixar el que et passa...", ha afegit Giró. "Això ja ho pensava abans del càncer", ha replicat Soler. Més endavant, en un torn de preguntes en què el presentador escollia qui havia de parlar, Xavi Rossinyol, codirector del programa Planta baixa, de TV3, ha dit que Nosaltres, després és la novel·la més "angoixant emocionalment" que Soler ha escrit. "Potser sí –ha dit l'autora–. Ho veieu com es va notar, la malaltia?"

Un catàleg de formes d'estimar

Des de la seva publicació, Nosaltres, després no s'ha mogut del primer lloc de les llistes de llibres més venuts. L'argument posa contra les cordes els seus quatre protagonistes, dues parelles que voregen la cinquantena a causa d'un daltabaix amorós que els involucra a tots. "Aquest llibre és un catàleg de formes d'estimar", ha dit Giró. "Sí. Parla de l’amor i de l’amistat, però dient que parla de l’amor ja n’hi ha prou –ha contestat l'autora–. Pots estimar algú com a amic, com a parella, com a amant... Totes les maneres són vàlides". "Has tingut amors llampec, Sílvia?", ha volgut saber el presentador. "El mes de desembre que ve em sembla que farà 32 anys que estic casada". Un altre fragment de diàleg inspirat: "Segur que les teves amigues no estan tranquil·les quan surten a sopar amb tu, perquè poden acabar sortint en una novel·la". "N'hi ha una que diu, fent broma, que al final quan quedi amb mi haurà de venir el seu advocat".

A mitja presentació ha aparegut la periodista Laura Fa i Giró ha demanat un altre aplaudiment. "Els del Sálvame, si no aplaudeixes quan entren, ho troben a faltar", ha dit. Ha aprofitat el moment per endinsar-se en un dels temes clau de la novel·la: "El gran debat és: quan t'enamores d'algú, hi ha un moment, abans no passi res, que et pots aturar?", ha preguntat Soler. Marc Giró ha traslladat la pregunta a l'audiència: "A veure, qui hagi sigut capaç de frenar l'amor, que aixequi la mà". I només Laura Fa li ha seguit el joc. "Aquestes coses no es pregunten. L'amor és una cosa molt íntima, Marc", ha dit l'autora, amb un somriure als llavis.

stats