L'Ajuntament de Burjassot dissol la Fundació Vicent Andrés Estellés

La família del poeta lamenta que s'hagi pres la decisió sense informar-los

2 min
VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Burjassot ha dissolt aquest dijous la Fundació Vicent Andrés Estellés, que els últims 15 anys s'ha mantingut pràcticament sense activitat. La decisió arriba després que Hisenda enviés un requeriment al consistori en què en demanava la liquidació perquè "no s'ajustava a la llei" i perquè es trobava en "un desequilibri financer", segons explica el Levante. El ple de l'Ajuntament va comunicar ahir l'acord d'extinció, liquidació i baixa registral de la fundació i l'associació cultural Bassot critica que s'hagi fet "a l'esquena del patronat, sense donar explicacions ni comptar amb l'opinió dels seus membres". Segons informa À Punt, la decisió de la dissolució ha agafat la família per sorpresa. La filla del poeta, Carmina Andrés, ha assegurat a la televisió valenciana que estan "molt decebuts" perquè no tenien cap coneixement de la situació.

En un comunicat, l'associació cultural Bassot explica que des de fa anys han traslladat "infinitat de propostes" per recuperar i difondre el llegat d'Estellés, que està emmagatzemat en prestatgeries, "sense cap tipus d'emplaçament oficial", diuen. L'associació afirma que fa unes setmanes es van reunir amb l'alcalde i altres membres del consistori per resoldre aquesta qüestió i que "la resposta va ser que ja hi estaven treballant". Per això l'entitat critica la decisió del ple de liquidar la fundació i diu que "el PSOE, el mateix partit que la va crear [la fundació], ha estat el responsable de la seva dissolució".

La Fundació Vicent Andrés Estellés es va crear el 2007 amb un patronat format per la família de l'escriptor, representació de l'Ajuntament i experts en el poeta. El 2013 el consistori va adquirir la biblioteca i l'arxiu del poeta, que fins aleshores estava en mans de la família. El llegat consisteix en 25.000 llibres de la biblioteca personal del poeta i amb anotacions personals al marge, l'arxiu amb poemes inèdits, obres artístiques i altres documents. En aquell moment l'alcalde va explicar que l'objectiu era obrir un centre d'investigació i d'estudis sobre el llegat del poeta.

stats