Llegim Actualitat 19/04/2023

"Ara hi ha un llibre que porta el meu nom"

Els autors de la iniciativa editorial Collita Pròpia presenten les seves obres al Macba

2 min
Presentació a l'Auditori del MACBA els llibres publicats en el marc de Collita Pròpia

Barcelona"Fins ara, un llibre era un objecte estrany per a mi. Ara n’hi ha un que porta el meu nom. Espero que en el futur n’hi hagi més". Les paraules de Francesc Pla i Santamans, farmacèutic de barri i autor del poemari A cel obert, copsen el sentiment que predominava aquest dimarts a l'auditori del Macba entre la dotzena d'escriptors debutants de Collita Pròpia, la iniciativa de l'ARA que dona suport als autors per publicar el seu primer llibre. L'acte presentat per la subdirectora de l'ARA Carla Turró ha visibilitzat les obres, que van des de l'assaig De l'autocràcia a la democràcia. Jaume Balmes i Alexis de Tocqueville (1800-1850), on Josep Maria Font estudia els canvis de règim històrics i alerta sobre l'auge actual del pensament autoritari, fins a la novel·la eròtica Escalè, de Sergi Reixach, "sexe d'alt voltatge" més explícit que Cinquanta ombres d'en Grey. "Jo escric per plaer, i aquí n'hi ha bastant, de plaer", assegura.

Han coincidit a la presentació dos llibres de contes de dos autors formats a l'Ateneu Barcelonès: les observacions directes de la realitat de Maria Carme Valls a Sense maquillatge i els relats independents amb el món de les plantes com a fil conductor de Plantae, recull de fito-contes, de Jaume Garcia Marín. També neix a l'Ateneu la llavor de No em puc perdonar, la novel·la d'Ignasi Mercadé sobre un especialista en intel·ligència artificial que no ha superat la mort del seu germà.

Els orígens familiars de l'autor vertebren dos llibres molt diferents: Pel Cardener i el Llobregat recull la investigació de Josep Comajuncosa sobre els primers registres documentals del cognom Comajuncosa; a Estimada tieta, el mestre de primària Jordi Bosch Argelich va sublimar l'enyorança que sentia per la Ramona, la seva tieta àvia, barrejant les vivències de la dona amb els records d'infantesa de l'autor i la seva "vida de poble" a Tàrrega. Xavier Andreu, per la seva banda, busca directament els orígens de Catalunya a la novel·la històrica Terra de pioners, mentre que l'arquitecte Jaume Serrallonga novel·la a A tres bandes la vida de Gaudí, figura que coneix bé després de dedicar-li una tesi doctoral i treballar 20 anys a la Sagrada Família.

Les primeres setmanes de pandèmia van ser el detonant de diverses obres de Collita Pròpia, però cap de tan nítidament com Dietari d'una primavera robada, els poemes que Maria Torrens va escriure, un per dia, com a vàlvula d'escapament d'una situació opressiva. A La vida i els seus albirs, en canvi, Anna Martínez examina la vida de quatre personatges i la seva evolució sota la llum de la simbologia astrològica. Tots els autors firmaran els seus llibres per Sant Jordi a la parada de l'ARA i qui els vulgui comprar ho pot fer a www.vivelibros.com.

stats