LA RECOMANACIÓ DEL DIA
Llegim Actualitat 17/08/2019

Enric Casasses: “Viladot va ser una injecció d’optimisme, d’art i de certesa vital”

El poeta recomana 'Sopes amb pa torrat', un llibre de poesia visual

Anna Cornudella
2 min
Enric casassespoeta “Viladot va ser una injecció d’optimisme, d’art i de certesa vital”

BarcelonaGuillem Viladot va ser un escriptor avantguardista que va publicar assaig, novel·la, contes i, sobretot, poesia. Viladot, que va viure i va desenvolupar la seva carrera artística a Agramunt, va ser un dels màxims exponents de la poesia visual a casa nostra. El poeta Enric Casasses vol celebrar la seva obra: “Visca el món de Viladot!”, exclama. És per això que la recomanació que tria és Sopes amb pa torrat, un llibre de poesia visual del d’Agramunt. “El text és del gran Guillem Viladot, i la resta del gran Josep Iglésias del Marquet”, explica Casasses.

“L’he triat perquè és un dels llibres que m’agraden més de tots, perquè només té 10 pàgines i perquè la presentació, la tipografia, la relligadura en acordió, la realització plàstica i la il·lustració són de primera i ajuden a assaborir aquestes sopes, que són d’allò més bones”, diu sobre una obra que podria ser considerada un llibre-objecte. “Són poemes en prosa, curtíssims, o bé contes molt i molt menuts, de quatre o cinc ratlles, i només n’hi ha 10. És original, bo, divertit i bonic, i emocionant”, afegeix. A més, assegura que en tots els seus “racons s’hi respira l’aire d’Agramunt”.

Casasses el va llegir el 1969, i el va sentir com “una injecció d’optimisme, d’art i de certesa vital personal i col·lectiva”. El poemari li va permetre constatar que “hi havia una manera antiga de ser modern que no tenia res a veure ni amb Ferrater ni amb Vinyoli”, dos dels poetes catalans més coneguts del segle XX. Tot i així, la influència més gran que ha tingut el poeta d’Agramunt en l’univers de Casasses és el sentiment de germanor que li genera. “M’ha fet sentir acompanyat en el món de l’art”, confessa. I és que l’últim poemari de Casasses, El nus la flor (Poncianes, 2018), també combina poemes amb dibuixos.

stats