El sector del llibre tanca el millor any de la dècada
El 2021 acabarà amb un creixement del 15% i un augment del 9% de la facturació a Catalunya
BarcelonaEl sector del llibre està pletòric. El confinament de l'any passat va fer créixer els lectors fins a màxims històrics i la progressiva reducció de les restriccions sanitàries no ha frenat aquest increment, que també ha repercutit en la compra de llibres. "El 2021 ha sigut un any molt bo. Hem consolidat el creixement del 2020 i ens hem situat per sobre del 2019", afirma el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis. L'any passat es va tancar amb una facturació de 2.500 milions d'euros a tot l'Estat –dels quals, 1.200 els facturen empreses catalanes–. El Gremi calcula que el 2021 aquesta xifra s'haurà incrementat un 15%. La facturació a les llibreries catalanes va ser de 503 milions d'euros el 2020 i aquest any també creixerà, al voltant del 9%. Pel que fa als llibres en català, la facturació del 2020 es va situar en els 240 milions d'euros.
Tot i que l'escenari és molt positiu, el sector encara no se situa als nivells d'abans de la crisi del 2008, quan el mercat va caure un 30% i es va passar dels 3.109 milions de facturació del 2009 als 2.181 del 2013 al conjunt de l’Estat. "Encara no hi hem arribat, però ens hi estem acostant –diu Tixis–. El 2021 serà el millor any de l'última dècada per al sector".
Hi ha diversos fenòmens que expliquen, segons el gremi, aquest augment sostingut. D'una banda, les llibreries de proximitat han sigut "les que millor s'han recuperat de la crisi de la pandèmia", afirma Tixis. L'any passat van viure un fort impuls del comerç electrònic i aquest any l'han mantingut, alhora que han experimentat un augment de les compres presencials. D'altra banda, el llibre digital també ha continuat creixent respecte al 2020 i els audiollibres han guanyat terreny. "De cada 100 llibres, 93 es venen en paper i 7 són digitals. Dels llibres en paper, el 25% es compren a través d'internet. Dels digitals, sis són e-books i un és audiollibre", precisa el president del Gremi. Dins d'aquest augment del sector, pràcticament tots els gèneres s'han incrementat a nivells similars, però n'hi ha un que despunta per sobre dels altres: el còmic. "Hi ha hagut una explosió d'entre un 60% i un 70% del còmic, en especial del manga. És un fenomen global", subratlla Tixis.
Un Sant Jordi "com Déu mana"
L'any que ve Sant Jordi caurà en dissabte i el Gremi espera poder celebrar "una festa com Déu mana" si la pandèmia ho permet. En termes de facturació, aquest any el Gremi va tancar la Diada amb uns nivells de venda "molt bons, similars al del 2019", que han contribuït al creixement global del sector. Tixis també ha parlat dels problemes de subministrament que s'han trobat algunes editorials a l'hora d'imprimir els llibres. "Hi ha molta demanda, i això provoca un coll d'ampolla que ha col·lapsat les impremtes. És un tema conjuntural que s'anirà ajustant a poc a poc", diu el president del Gremi, que assegura que "per Nadal no faltaran llibres a les llibreries". Tot i això, aquesta situació ha provocat un increment dels costos que, de moment, no ha impactat en el preu dels llibres. "S'està contenint, però haurem de veure si es tracta d'un fet conjuntural o estructural", diu Tixis.
Fer créixer la comprensió lectora
Les bones notícies no treuen que el sector tingui reptes pendents. Un d'aquests és la internacionalització dels llibres, que l'any passat va caure un 30%, en gran part per l'impacte econòmic de la pandèmia als països de l'Amèrica Llatina. "Aquest any s'ha recuperat una mica, però volem apropar-nos a nivells del 2019. Serà difícil", diu Tixis, que posa damunt la taula la necessitat d'obrir nous mercats a l'Àsia. El Gremi també insisteix de nou en la importància d'ampliar la base de lectors i de millorar els nivells de comprensió lectora del país. Per això treballa en un pacte d'estat pel llibre i la lectura que busca el suport de totes les forces polítiques. "Llegim menys que països del nostre entorn com França i Alemanya. Cal un esforç col·lectiu de totes les administracions per millorar-ho", destaca el president del Gremi. El pacte vol implicar "el món educatiu i les famílies de forma transversal" per aconseguir que la lectura no sigui, per a alguns infants, només una activitat obligada a les escoles. En aquest sentit, Tixis ha celebrat "l'èxit" de la campanya Fas sis anys. Tria un llibre, que aquest any ha comptat, segons el Gremi, amb la participació de més del 50% d'infants que hi podien accedir. Entre els deures del sector també hi ha la digitalització i modernització de les empreses i la protecció dels drets d'autor i de la propietat intel·lectual. Així mateix, el Gremi demana tenir veu en el projecte de construcció de la Biblioteca Central de Barcelona, que ja té partida pressupostària del ministeri de Cultura i s'hi està treballant.
- Un 80% del mercat editorial de tot l'Estat es produeix a Catalunya
- Un 52% de les editorials de tot l'Estat s'ubiquen a Catalunya
- Un 70% dels còmics de tot l'Estat es produeixen a Catalunya
- Un 68% de la literatura infantil i juvenil de tot l'Estat es produeix a Catalunya