EL NOM, EL MÓN

Roser

"La primavera se'n va. / Amb les parpelles ben closes, / pensem en roses i roses; / fem veure que durarà". Triar el nom de Roser per a una nena és compartir la conjura que proposen els versos de Carner: si pensem en roses i roses, hi ha alguna possibilitat que la primavera, el bon temps, la felicitat, duri més del que la naturalesa imposa.

Si hem de fer cas de la tradició, el nom de Roser ens hauria de fer pensar en el rosari, és a dir, la Mare de Déu del Roser fa referència al rosari, ja que en el català medieval, la paraula roser servia per anomenar la planta que fa roses i la tradicional pregària catòlica. Més endavant se'n va acabar dient rosari per influència castellana. Però tot i així, gosaria dir que, avui dia, és més habitual que el nom de Roser sigui escollit pensant en la planta que ofereix les flors més vistoses i oloroses.Tant o més que el nom de Rosa, que òbviament també ens remet a la fragància de les flors. Roser, Rosa, Rosina, Rosó, Roseta, tots aquest noms fan olor. I també transmeten alegria, penseu si no en les frases fetes : "Està fresc com una rosa", "La seva vida és una camí de roses", "Color rosa, que l'amor s'hi posa". Tot i que la tendència actual és fugir dels noms compostos, cal tenir en compte que Rosa és un dels noms que permeten més combinacions: Rosalba, Rosalia, Rosaura, Rosanna, Rosamar, Rosaclara. Són noms que sonen antics però, qui sap, com que tot torna, potser algun dia es tornaran a posar de moda.

Rosa també és un nom que permet diversos diminutius, com els ja esmentats Rosina o Rosó. Aquesta última modalitat del nom, que es va popularitzar arran de la famosa cançó dels anys vint, va caure posteriorment en desgràcia per l'escarni que van fer de la cançó els avantguardistes, que la consideraven excessivament sentimental. Els noms, sempre subjectes a les modes! En una família que conec, totes les nenes que neixen reben el nom de Rosa, tot i que des del primer moment se'ls adjudica un diminutiu diferent. L'última Rosa de la família -fins a aquest moment-, signa com a Zeta (de Roseta!)