EFE
París

Michel Houellebecq: "Plantejo qüestions que l'esquerra no pot respondre. I la dreta tampoc"

El polèmic autor francès desgrana en una entrevista concedida aquest dimarts a 'L'Obs' les claus del seu nou llibre, 'Soumission'. La novel·la ha aixecat polèmica abans d'arribar a les llibreries perquè dibuixa una França governada per un partit musulmà. Repassem l'entrevista amb les 10 frases més destacades

Michel Houellebecq / ARA Zoom

'Soumission', la novel·la amb que Michel Houellebecq dibuixa un França governada per un partit musulmà ha aixecat polseguera abans que es publiqui. El llibre arriba dimecres a les llibreries franceses –publicat per l'editorial Flammarion– amb un tiratge de 150.000 exemplars, i aquest dimarts l'autor n'ha parlat durant una entrevista concedida a 'L'Obs'.

El llibre planteja el triomf del partit Fraternitat Musulmana a les eleccions presidencials del 2022 gràcies al suport de les formacions tradicionals del govern francès com el Partit Socialista (PS) i la conservadora UMP, per impedir que Le Pen accedeixi al poder i amb l'argument de defensar la construcció europea.

Aquestes són 10 frases destacades de l'entrevista de Michel Houellebecq sobre 'Soumission' a 'L'Obs':

1."Marine Le Pen [la presidenta del Front Nacional], pot aturar la immigració, però no pot aturar la islamització, que és un procés espiritual, un canvi de paradigma, un retorn a la religió".

2."La islamització tanca el parèntesi del laïcisme obert amb les idees del protestantisme i la Il·lustració".

3."L'ateisme actualment està mort, el laïcisme està mort, la República està morta".

4.La novel·la 'Soumission' "és política ficció, però és una ficció plausible. Però he accelerat una mica els esdeveniments: el 2022 és massa aviat".

5."L'única solució" perquè els partits francesos satisfacin el votant musulmà francès "és la creació d'un partit musulmà".

6. Sobre l'eventual efecte polític que pot tenir 'Soumission': el llibre es limita a "captar una situació" perquè no té prejudicis i és "neutre".

7."He actuat com si la el que és políticament correcte no hagués existit mai".

8. "No sóc un intel·lectual de centre-esquerra. Tinc més confiança en la intel·ligència de la massa que en la de les elits".

9."Aquesta novel·la potser suscitarà polèmica entre els que es guanyen la vida amb les polèmiques, però el públic la percebrà com un llibre d'anticipació, sense una relació real amb la vida",

10."Plantejo qüestions que l'esquerra no pot respondre. I la dreta tampoc",