EL SECRET DE...

Marc Moreno

Marc Moreno té 36 anys i també té un graduat social. Va treballar en relacions laborals, va acabar fart de tramitar nòmines i paperassa de la seguretat social i va estudiar periodisme.

Després va fer-se escriptor, editor i aquest 2013 ha fundat amb la seva dona l'editorial Llibres del Delicte, un segell de novel·la negra en català que de moment ha publicat dos llibres i aviat traurà el tercer, un recull de relats breus d'autores de novel·la criminal dirigit per la professora Anna Maria Villalonga.

Moreno em va convidar a presentar Coll avall , de Xavier Díaz i Marc Martínez. Per què em va escollir? "M'interessava algú que escrigui sobre problemes socials i no sigui del cercle de la novel·la negra. Sempre som els mateixos". Em confirma que en aquest gènere es mouen com una mena de gueto, entorn el festival BCNegra i ara, per als autors policíacs en català, entorn al festival Tiana Negra. Moreno és partidari que el gènere vagi "més enllà del detectiu borratxo". Política i família són la font del crim dels dos llibres de la seva editorial, no pas els baixos fons o el policia tronat. Penso que potser és que els seus anys ensorrat en arxius de burocràcia el van fer adonar que el costat fosc de la societat no és el que aparentment sembla més violent. Ell m'assegura que no. A Moreno l'influencia més el seu entorn de vida, el Poblenou. Un dels protagonistes de la seva pròxima tercera novel·la està inspirat en el "ionqui de tota la vida que treballa al meu carrer".

Viu a prop de la nau del carrer Puigcerdà d'on van ser desallotjats 300 subsaharians. Arran del cas parlem d'un món sòrdid que sovint li comenten que no pot ser que existeixi a Barcelona: "Em diuen que segons quines coses exposades en una novel·la d'aquí no se les creuen, això només passa als Estats Units". Tots dos som pericos, com un jove subsaharià del carrer Puigcerdà que es diu Lionel. En un reportatge de Vice en Lionel participa en combats de boxa il·legal en una nau de ferralla de Sant Adrià de Besòs. Combat amb samarreta de l'Espanyol. Moreno recorda quan l'Espanyol B jugava al camp de la Caixa, al Poblenou. Tot això no passa al Bronx, sinó a Catalunya i a Llibres del Delicte.