L’ESCUMA DE LES LLETRES
LLUÍS A. BAULENAS

La vida és un decorat

ELS ESCENÒGRAFS CASTELLS I PLANAS

Dimarts passat va presentar-se a Barcelona el llibre del polifacètic director, actor i autor Damià Barbany sobre la casa Castells i Planas, de Cardedeu, els constructors de decorats més coneguts de casa nostra. El llibre, Castells i Planas, constructors d’escenografies, l’ha publicat Arola Editors. L’acte va congregar una munió de gent del teatre. A hores d’ara, a Catalunya no deu haver-hi pràcticament ningú que es dediqui a l’escena que no hagi treballat d’una manera o una altra amb una escenografia dels germans Castells.

El llibre, amb una bella edició malgrat la crisi, ha costat tot un any d’elaboració i és una biografia professional on se’ns mostren les més de tres dècades que els germans Castells han dedicat a aquest ofici. És ple de testimonis escrits i gràfics sobre la feina d’aquests creadors i dissenyadors escenogràfics. És molt d’agrair la publicació de llibres com aquests que, hi insistim un cop i un altre, ens acosten a la normalitat (el mateix que dèiem fa poques setmanes sobre l’aparició del volum dedicat a Anna Lizaran). Per tot plegat donem gràcies a Arola Editors i la seva dèria pel teatre.

APOSTAR PER PUBLICAR TEATRE

Des de Tarragona, Arola fa disset anys que publica textos dels nostres autors (quan gairebé ja ningú no ho fa) amb més de cent cinquanta títols publicats o participa en projectes com ara la revista Hamlet, dedicada al món del teatre, ambiciosa i ben feta, que va haver de tancar després de dos anys d’aguantar la crisi. Gràcies a ells, magnífics dramaturgs com ara Toni Cabré, Albert Mestres o Aleix Puiggalí, entre molts d’altres, poden anar fent visibles les seves obres. També publiquen traduccions d’autors espanyols reconeguts. En recordem, fa poc, L’eclipsi, de Paco Zarzoso. Remarquem-ho: Arola és de les poques editorials que se la juga fermament per la literatura teatral.