31/03/2021

Vols afegir aquest llibre al carret?

2 min
DETALL  D’UN DELS PORTALS 
 WEB ON ES PODEN COMPRAR LLIBRES EN LÍNIA.

BarcelonaComprem de tot per internet: ens fem pujar a casa les garrafes d’aigua del supermercat, hi triem els nostres pantalons preferits, les sabates de la marca aquella que només ven online i el llibre aquell que... No, error! Que si comprem a l’empresa amazònica destruïm la xarxa de llibreries! Com si destruir les xarxes de qualsevol altre comerç local no fos greu, però aquest és un altre tema i aquesta columna és d’un suplement literari.

Moltes llibreries han aprofitat la pandèmia per passar el drap de la pols a les pàgines web que tenien més o menys abandonades i han aprofitat per instal·lar-hi la icona del carret d’anar a comprar. Així poden oferir, a més dels locals on venen llibres físicament, comerç en línia, també conegut en català com a e-commerce. I així els lectors, amb la consciència neta i els peus sobre el coixí, poden devorar l’últim true crime recomanat a RAC1 sense haver de sortir de casa i donant suport a la llibreria del barri, o a la que prefereixin. Sembla una bona idea, i ho és.

Però esclar, si existís un sol lloc, una sola pàgina web neta de pols i teranyines on, de forma pràctica i intuïtiva, es pogués buscar un títol i saber quantes i quines llibreries el tenen, això encara donaria més opció de tria als lectors. És el que es va improvisar, amb grans resultats, amb la iniciativa Llibreries Obertes durant el Sant Jordi de l’any passat. I era el que, des del 2015, oferia la plataforma Libelista, nascuda a Catalunya però amb la intenció d’agrupar llibreries de tot Espanya.

Al món anglosaxó (Anglaterra i els Estats Units, sobretot), la pandèmia ha impulsat la creació d’un equivalent, Bookshop.org, amb excel·lents resultats. A Espanya ha ressorgit Todostuslibros.com, una iniciativa de la confederació de gremis i associacions de llibreries que no havia acabat de funcionar mai. La plataforma anglosaxona ha volgut desembarcar al mercat espanyol i, de moment, s’ha anunciat un pacte entre les dues organitzacions. Veurem en què queda, quin paper hi juga Libelista i com en surten de ben o mal parats els llibres en català, de tot aquest remolí d’ofertes. Tant de bo es posin d’acord i ens aclareixin a quina de les pàgines haurem d'entrar per continuar afegint llibres al carret sense treure els peus del coixí.

stats