09/11/2022

Els veïns reivindiquen Cabrero Arnal, creador del gosset Pif

2 min
Cabrero Arnal, amb el gosset Pif

BarcelonaEls dos gossos més populars de la BD francesa (Rantanplan era belga) han estat l'Idèfix i el Pif. El primer és plenament intel·lectual, hi ha Goscinny al darrere, amb una recerca del llenguatge verbal. El segon arriba del cinema mut, ve d'un món anterior, és fill de Fèlix, el gat, i naixeria en l'entorn de la revista Vaillant i el diari L'Humanité, és a dir, del Partit Comunista de França.

Idèfix pertany a un projecte nacional, que és Astèrix el gal, un còmic d'autoreconeixement identitari nascut l'octubre de 1959, superats els dies en què França (maig de 1958) es va trobar al caire del conflicte civil arran de la guerra d'independència d'Algèria, i el general De Gaulle va tornar del seu retir polític per fundar la V República.

El gosset Pif havia nascut el març de 1948, a la fi de la Segona Guerra Mundial. El va crear José Cabrero Arnal, un dibuixant del Guinardó –el barri de Barcelona–, nascut a Osca, que va començar fent caricatures satíriques a L'Esquella de la Torratxa i a La Campana de Gràcia, i que a continuació tindria molt d'èxit a les revistes infantils TBO i Pocholo. Aleshores Cabrero Arnal era un jove d'idees avançades i amic de la vida nocturna.

Quan va esclatar la guerra civil, va marxar al front amb l'exèrcit republicà per combatre el feixisme (no va voler quedar-se a la rereguarda dibuixant cartells de propaganda). A l'exili, va ser confinat als inhumans camps de refugiats francesos amb els seus companys Ferran Planes, Joaquim Amat-Piniella i Pere Vives, i amb aquests va acabar presoner al camp nazi d'extermini de Mauthausen, on va sobreviure fent caricatures i dibuixos eròtics per als seus vigilants. Els aliats els van alliberar, i Cabrero Arnal va vagar per París sense casa i vestit amb les robes del camp de concentració, fins que el van ajudar els militants comunistes. Ell mai no seria comunista. La resta de la seva vida va viure a França, on mai no li van donar la nacionalitat, mentre que ell mai no va tornar a trepitjar Espanya. Quan la capçalera Pif Gadget llançava un milió d'exemplars, Pif va convertir-se en el personatge de còmic més llegit per la canalla francesa.

La seva història l'acaben de reivindicar els seus veïns del Guinardó en un llibre homenatge, petit i magnífic, que es diu Barcelona-Mauthausen-París. Josep Cabrero Arnal. Itinerari d'un dibuixant genial (Àngel Campabadal, ed. Rocaguinarda Cooperativa Cultural, 2022). El pròleg és del dibuixant Kap, i hi ha dibuixos de context de Sergi San Julian. Així mateix, hi ha col·laborat Daniel Cabrero, el seu nebot, veí del barri de tota la vida, a la mateixa casa on va viure el seu tiet en temps de la República. Del 4 al 19 de novembre, a la llibreria Jaimes hi ha una exposició sobre la vida i obra de Cabrero Arnal preparada per la gent de l'editorial Rocaguinarda.

stats