Això no cal dir-ho
Llegim Opinió 20/10/2021

Quan no volen canviar la realitat n'hi diuen decadència

2 min
Oscar Wilde

BarcelonaTorna el decadentisme. O potser tornen tan sols els termes decadència, decadent..., com a derelictes del moviment artístic al qual donaven nom fa més d'un segle. A quin moviment representen avui aquests conceptes? El retrat de Dorian Gray és una de les obres emblemàtiques del vell decadentisme. El seu autor, Oscar Wilde, aprofundiria després en aquests principis artístics amb un diàleg al qual va titular La decadència de la mentida (tots dos llibres es poden trobar editats a Quaderns Crema). En Dorian Gray hi ha la història de qui, tot creient-se indestructible d'aquí a l'eternitat, contempla com el seu retrat es va degradant i corrompent fins a tornar-se una imatge execrable, i així l'amaga i procura que no la vegi ningú. És d'aquesta manera com el protagonista firma el seu pacte amb la mentida. Al que no arriba és a fer responsable de la seva pròpia decadència els altres i la ciutat on viu, Londres.

A La decadència de la mentida, Wilde parla de la capacitat de l'artista per transformar la realitat amb la seva imaginació. Hi diu que allò que un artista dolent mostra com a realitat no és més que la seva incapacitat per crear un món millor. Al mateix temps, el decadentisme, el d'ahir i el d'avui, respon, a més d'un cànon artístic, als fonaments de la física contemporània.

Ara tornen als quioscos les col·leccions de divulgació científica. Als anys 90 del segle passat (per als jungians: El retrat de Dorian Gray va aparèixer als anys 90 del segle XIX) va ser molt llegit pels curiosos (un servidor també ha estat molt tafaner d'aquest tipus de lectures) el llibre La flecha del tiempo, escrit pel professor de fisicoquímica Peter Coveney i el periodista científic Roger Highfield. Va sortir en dos volums i es va poder comprar amb la revista Muy Interesante. Aquest assaig sosté que vivim en un caos dinàmic i que, tot i que no hi ha marxa enrere, el camí que queda per recórrer no porta cap a la destrucció, encara que a alguns els sembli un camí de decadència. L'únic que hi ha de cert és que la fletxa del temps ens arrossega amb ella igual que els països volen arrossegar les ciutats en la seva degradació. Però fins i tot contra l'entropia es pot lluitar, deia Ilya Prigogine.

____________________

Compra aquest llibre

Fes clic aquí per comprar El retrat de Dorian Gray a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats