BarcelonaHe parlat en més d'una ocasió dels efectes beneficiosos que llegir té per a la salut. El que fins ara no sabíem és que llegir llibres allarga la vida. Literalment. Ho han mostrat en un estudi els investigadors A. Bavishi, M.D. Slade i B.R. Levy, del Laboratori d'Epidemiologia i Salut Pública de la Universitat de Yale, que van observar una reducció del 20% de la mortalitat en les persones que llegien llibres, en comparació amb les que no ho feien. Els investigadors afirmen que qualsevol nivell de lectura de llibres ofereix un avantatge de supervivència significativament major que llegir altres tipus de publicacions, com diaris o revistes, és a dir, que el que allarga la vida (vint-i-tres mesos més, segons les seves anàlisis) són els llibres, més que no pas la lectura en general.
I quin és el secret d'aquesta màgia? Els llibres fan que la ment d'un lector treballi més perquè involucren dos processos que serien els responsables d'aquest avantatge de supervivència: en primer lloc, afavoreixen un millor desenvolupament cognitiu a través d'un vocabulari més extens, raonament, concentració i pensament crític. I, a més a més, els llibres (especialment els de ficció) promouen capacitats com l'empatia, la percepció social o la intel·ligència emocional, que afavoreixen la reducció de l'estrès i l'adopció de conductes i hàbits més saludables.
L'estudi suggereix que només llegir un capítol al dia, és a dir, uns trenta minuts de lectura, ja podria tenir beneficis significatius per a la salut. A més, els investigadors van observar que aquest efecte protector es mostra fins i tot després d’ajustar variables com l'educació, la riquesa, la salut o el nivell cognitiu de la persona.
El perill de mirar massa la tele
Aquest descobriment obre la porta a desenvolupar programes de prevenció que promoguin canvis d'hàbits en població de risc, que redirigeixin el temps lliure cap a la lectura de llibres, afavorint una millor salut general i, ara ja ho sabem, una esperança de vida prolongada. Un exemple serien els majors de 65 anys, ja que fa temps que se sap que un excés d'activitats passives, com mirar la televisió, contribueix a la mortalitat en persones grans.
A més d'aquests avantatges directes, altres estudis recents destaquen que la lectura compartida de llibres afavoreix el desenvolupament dels infants des dels primers anys de vida, especialment per a nens nascuts prematurament. Aquesta pràctica no només els ajudaria a tenir un millor desenvolupament cognitiu i lingüístic, sinó que també estableix una base sòlida per al futur èxit escolar.
La ciència ens ho deixa clar: integrar la lectura de llibres en les rutines diàries des de ben menuts té efectes positius perdurables en la nostra salut, perquè agafar un llibre no només ens expandeix la ment o ens prepara per afrontar millor els desafiaments al llarg del cicle vital, sinó que també ens allarga la vida per... poder seguir llegint llibres durant més anys amb salut i alegria. El somni humit de lectors i buscadors del Sant Grial. Visca!