22/10/2021

Busqueu el porc

2 min
Catalunya té vuit milions de porcs, només per darrere de l’Aragó.

BarcelonaDes de fa unes quantes setmanes, a les llibreries hi podem comprar Menuts, Llibrets, i aviat també hi trobarem Llom dos colors. Són els noms de les col·leccions d’una nova editorial molt fàcil de reconèixer: a totes les cobertes hi ha un porc. Està posat just a sobre el nom, Cal Carré. Un nom curiós per a una editorial, però que té tot el sentit: Cal Carré va ser una carnisseria artesana, molt coneguda a Terrassa, que va tancar el 2016 i on van treballar quatre generacions de la mateixa família. Una de les que hi van passar va ser l’Antònia Carré-Pons, que abans de dedicar-se a l'ensenyament i a la literatura, hi va vendre una bona quantitat de sobrassades, fuets i llamineres. Durant el confinament, amb la seva germana i amb la col·laboració dels seus nebots, van decidir recuperar la marca de la carnisseria i convertir-la en una editorial.

No sé si fer botifarres té gaire a veure amb fer llibres, però em queda clar que l’Antònia no partia de zero. Hi havia una manera de fer, a Cal Carré, que ella explica als llibres i que va anar passant de generació en generació. Calia “responsabilitat amb la feina, que s’ha de fer ben feta i sempre pensant en la persona que l’ha de valorar”. Si canviem els clients per lectors, la frase funciona perfectament per al nou projecte. Es nota que cada llibre s’ha fet de manera molt acurada, parant-hi atenció. El disseny és bonic, les traduccions són excel·lents (Núria Sales ha traduït Willa Cather, i Marta Pera Cucurell Virginia i Leonard Woolf. Aviat, arribarà la primera novel·la de Dostoievski, en versió de Miquel Cabal Guarro). Fins i tot en les biografies dels autors hi ha una intenció: no són planes, sinó que s’hi veu l’editora que ens vol explicar coses.

Amb la mort de la seva germana, que recorda al final de cada volum, el projecte s’ha convertit per a Antònia Carré-Pons en una aventura cultural i emocional. També devia ser-ho, per a Virginia i Leonard Woolf, crear la Hogarth Press, una editorial que va funcionar durant 29 anys, i que van inaugurar amb Dos relats, signats per ells, que són els mateixos que inauguren la col·lecció Menuts. Cal Carré recuperarà llibres breus d’autors clàssics contemporanis i també medievals. A la carnisseria pensaven que si es guanyaven la seva confiança, el públic no els deixaria mai. Jo ja espero el pròxim llibre. Feu-me cas, busqueu el porc.  

stats