14/06/2024

Els avantatges d'escriure un dietari

2 min
Manuscrit d'" El quadern gris" de Josep Pla.

BarcelonaHi ha estudis científics que mostren que escriure un dietari pot millorar la nostra salut mental i funcions cognitives, a més d'ajudar-nos a gestionar les emocions i reduir l'estrès.

Escriure els pensaments i sentiments promou la introspecció i la mentalització, ja que ens permet endreçar i processar les emocions, i ens ajuda a comprendre'ns més bé a nosaltres mateixos, i també el nostre entorn.

10 de juny

A Madrid. Impactada amb l'envelliment i la demència del tiet, la sordidesa de la residència. Haig de mirar tema voluntats anticipades, obsessió amb tenir un final de vida digne i no ser una càrrega per als nens.

Escriure sobre les pròpies experiències, especialment a mà, millora funcions mentals com la concentració, la memòria, el desenvolupament del llenguatge o l'organització d'idees.

11 de juny

Feia temps que no veia els cosins i cada vegada em sorprenc de com ens assemblem. Han estat fent investigació dels orígens de la família i sembla ser que els nostres avantpassats eren llenyataires de Navarra, que van baixar a l'Alpujarra quan va caure Granada durant la Reconquesta; el cognom es barreja amb ascendència àrab, però no calia ser Sherlock Holmes per saber-ho, veient-nos la morenor.

Portar un dietari ens pot ajudar a descobrir noves connexions i perspectives, per tant, millorem la creativitat i les habilitats per resoldre problemes. A més, ens pot ajudar a fer balanç de les nostres vides, a identificar patrons de comportament i a definir la nostra identitat i objectius vitals.

12 de juny

Recordatori u: no és culpa meva que els meus límits siguin el seu desencadenant. Recordatori dos: creure's bona persona no et converteix en una bona persona. Actes, no paraules. Recordatori tres: fer el buit perquè algú no es comporta com esperes/desitges és mesquí. Recordatori quatre: no et deixis entabanar més per les teves ganes de confiar. Actes, no paraules!

Escriure un dietari ens pot ajudar a desenvolupar les habilitats d'escriptura i comunicatives. En resum, és una pràctica senzilla però que pot tenir un impacte positiu molt beneficiós en la nostra salut, tant física com emocional.

13 de juny

Vaig tard entregant l'article. La por a repetir-me i no tenir idees prou engrescadores hi ha setmanes que em bloqueja. Però no sé de què em queixo, si soc dona, jove i andalusa, i amb això ja ho tinc tot fet, segons proclamen alguns.

Igual que no hi ha una manera única d'escriure, tampoc hi ha una manera única de portar un dietari i escriure sobre un mateix i les pròpies experiències. La clau és practicar i trobar un espai propi on ens trobem còmodes per expressar-nos amb llibertat. Salut!

stats