EL SECRET DE...
Llegim 12/05/2012

Wei Hui

Cristian Segura
2 min

Wei Hui -el nom real és Zhou Weihui- és l'autora del bestseller Shanghai baby , publicat per Columna Edicions l'any 2002. De Shanghai baby se n'han fet pel·lícules i versions de tota mena. El llibre narra la vida de vicis dels urbanites més alliberats, moralment parlant, de Xangai. L'obra va ser prohibida a la Xina i les autoritats van forçar que Wei Hui censurés la seva seqüela, Marrying buddha .

S hanghai baby és un cúmul de fracassos emocionals i despropòsits sexuals per part de la protagonista, Coco, l' alter ego de l'autora de la novel·la. El nom, Coco, és un homenatge a Coco Chanel, a qui la protagonista i Wei Hui admiren. Per relacionar-se amb els estrangers, els xinesos sovint utilitzen noms occidentals. Un cop vaig conèixer a Pequín un noi que es feia dir Hewlett, i que em va confirmar que un amic seu s'havia batejat com a Packard, perquè els encantava la marca d'ordinadors.

Encara avui Wei Hui admet que els seus pares -el seu pare és militar- no han volgut llegir Shanghai baby , pel xoc cultural que els podria suposar. Wei Hui és el que a la Xina anomenen una banana : groc per fora, blanc per dins, una manera despectiva de referir-se als xinesos occidentalitzats.

Coco manté una tòrrida relació amb un alemany que es diu Mark, inspirada en un afer que Wei Hui va tenir amb un empresari alemany. Mark és un mascle alfa que contrasta amb la feminitat del nòvio xinès de Coco, Tian Tian. Shanghai baby vol remarcar la fragilitat física i de maneres dels homes xinesos si se'ls compara amb els europeus. A mi aquesta idea, i el nom de la Coco, em recorda un famós agitador nocturn homosexual de la dècada dels 90 a Xangai -coincideix en el temps amb els fets de Shanghai baby - que també es deia Coco i que va inspirar Wei Hui i altres autores de la seva generació com Mian Mian. Aquest Coco va elaborar un diccionari de comparacions gastronòmiques dels tipus de gais de Xangai. Les meves definicions favorites són les reina patata -els gais xinesos que surten amb gais occidentals- i les reines del puré , les parelles de gais occidentals.

stats