Llegim 09/10/2014

5 títols essencials de Patrick Modiano

De la trilogia de l'ocupació de finals dels 60 a l'autoficció poètica més recent

Ara
2 min

BarcelonaPatrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 1945) acaba de ser guardonat aquest dijous amb el premi Nobel de literatura 2014. Aquests són els cinc títols clau de la seva trajectòria literària.

1. La seva carrera comença amb una trilogia sobre la ocupació (1968-1972): 'El lugar de la estrella', 'La ronda nocturna' i 'Los paseos de circunvalación', la primera protagonitzada per un jueu col·laboracionista, la segona per un agent doble i la tercera relata la recerca del pare.

Trilogia de la ocupació, de Modiano

2. 'El carrer de les botigues fosques' (1978) va ser el títol que va consagrar l'autor, la seva sisena novel·la, amb el qual va guanyar el Goncourt. Torna a abordar la recerca del pare -que se li acabava de morir- a través d'un detectiu dels 60 que intenta esbrinar la seva identitat i ha d'investigar sobre l'època d'ocupació. Després vindrien títols com 'Una joventut' (1981), 'Barri perdut' (1984), 'Diumenges d'agost' (1986) i 'La petita joia' (2001) i una gran producció també als 90, tot i que aleshores no es va traduir.

'Carrer de les botigues fosques' de Modiano

3. 'En el cafè de la joventut perduda' (2008), premi de la revista Lire a la millor novel·la francesa del 2007, va aparèixer després d''Un pedigrí' (2004). Hi descriu el cafè Condé dels anys 60, un paradís de la bohèmia literària i artística on hi fa un compendi d'altres cafès i altres temps.

'En el cafè de la joventut', de Modiano

4. 'L'horitzó' (2010). Una novel·la amb un protagonista, Jean, que és l'alter ego de l'autor. Rere persecucions i intriga, Modiano fuig d'aquell present habitual en la seva obra i evoca amors que s'extravien, somnis, altres horitzons.

'L'horitzó', de Modiano

5. 'L'herba de les nits' (2012) descriu la recerca d'una dona que l'escriptor va estimar 50 anys enrere. Una novel·la breu, que es recrea en la investigació del passat des de les claus de la novel·la negra. 'Le Monde' en va dir "autoficció poètico-policial del passat".

L'herba de les nits, de Modiano
stats