ARA Llegim
Llegim 03/09/2014

El llibre en català creix un 10% en els últims quatre anys

Albert Pèlach, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, ha remarcat la bona salut del llibre en català durant la presentació de la 32a Setmana del Llibre en Català, que es farà a Barcelona del 5 al 14 de setembre

Europa Press
2 min

BarcelonaLa 32a edició de la Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc a l'avinguda de la Catedral de Barcelona des d'aquest divendres fins al 14 de setembre, augmentarà els seus expositors en un 35% respecte al 2013 fins arribar als 105, distribuïts en 51 casetes –un 15% més que l'edició anterior–, segons ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa la presidenta de l'esdeveniment, Montse Ayats.

La presidenta ha explicat que la Setmana vol ser un aparador per als escriptors del territori i els traduïts al català, i ha assenyalat que les vendes augmenten any rere any a causa de l'increment de llocs de venda, fins a arribar als 15.000 exemplars venuts de l'any passat. El 12 de setembre es lliurarà el Premi Trajectòria, que s'atorga anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, a la catedràtica de literatura espanyola de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Carme Riera. En aquesta edició, els escriptors internacionals Pierre Terrin i Alaa Al Aswani han estat convidats a la Setmana, i Ayats ha manifestat que es preveu tenir més autors estrangers de cara a propers edicions.

El llibre en català creix un 10% en deu anys

La cita se sumarà a la celebració del Tricentenari el dia 11 de setembre amb lectures de poemes, i s'homenatjarà el poeta Joan Vinyoli amb motiu del centenari del seu naixement i la Macomunitat de Catalunya pel centenari de la seva creació, mitjançant diverses activitats. El president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach, ha destacat que l'estudi 'Comerç Interior del Llibre a Espanya 2013', elaborat per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (Gfee), assenyala que el mercat del llibre a Catalunya va suposar el 21% del mercat espanyol i va generar 456 milions d'euros, un 11,7% menys que el 2012. El 2013, la quota de mercat del llibre en català va arribar al 32% de les vendes totals, 10 punts més que el 2010, i l'any passat es van publicar 10.157 títols, un 9% més que l'any anterior.

Pèlach ha manifestat que no per publicar més títols es crearan més lectors, sinó que cal invertir més en una millor educació i en la cultura de l'esforç, perquè l'hàbit lector dels catalans –el 65% llegeix un mínim d'un llibre a l'any–, que supera la mitjana europea, s'iguali al de països com Alemanya i França.

stats