Llegim 29/04/2015

Jordi Coca, Francesc Parcerisas i Francesc Serés, entre els guardonats dels premis Crítica Serra d'Or 2015

Josep Massot, director de la revista, ha afirmat durant l'acte que els premis són un "bon motiu" per recordar que ens trobem en una època "complexa, plena de reptes engrescadors i alhora d'incerteses i de preocupacions", tant en el pla de la literatura, del teatre i de la recerca, com en l'àmbit econòmic i polític.

Acn
3 min
Els premiats de la gala anual de 'Serra d'or' / ACN

BarcelonaJordi Coca ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or 2015 de novel·la per l'obra 'El diable i l'home just' (Galaxia Gutenberg). Francesc Parcerisas s'ha endut el de Poesia per 'Seixanta-un poemes' (Quaderns Crema); Francesc Serés el de Narració per 'La pell de la frontera' (Quaderns Crema); Carles Lluch el d'Estudis Literaris per 'Novel·la catalana i novel·la catòlica: Sales, Benguerel, Bonet' (Publicacions de l'Abadia de Montserrat); i Jaume C. Pons Alorda el de traducció, per 'Fulles d'herba' de Walt Whitman. Així s'ha donat a conèixer en el marc de la 49a edició dels guardons, que també han premiat Llàtzer Garcia pel millor text de teatre català amb 'La pols'; 'Lucrecia' de Joan Ramis i Ramis dirigida per Sergi Marí com a millor espectacle teatral i la companyia Teatre d'Enjòlit.

El Palau Moja de Barcelona ha acollit aquest dimecres al migdia la 49a edició dels Premis Crítica Serra d'Or, que ha estat presidida per l'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l'any 2014, sense que s'hagin presentat a concurs. Els Premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d'una serreta d'or de solapa atorgada pel director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA) i de la revista 'Serra d'Or', Josep Massot i Muntaner.

En la 49a edició dels premis Crítica Serra d'Or 2015, també s'ha guardonat en la categoria d'Humanitats l'obra 'La formació d'una identitat. Una història de Catalunya', de Josep Fontana, publicada per Eumo; mentre que el de Recerca en altres ciències és per a 'Noms de plantes. Corpus de Fitonímia Catalana', de Joan Vallès (director), Joan Veny, Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga. En aquesta ocasió, el de Catalanística ha estat declarat desert.

Finalment, en la categoria Literatura infantil i juvenil destaquen 'Un mitjó diferent a cada peu', amb text de Joan Calçotets i il·lustració d'Armand, que s'emporten l'Infantil; Miquel Duran ha estat premiat amb el de creació Juvenil per 'Més o menys jo' i Jordi Quera ha aconseguit el de coneixements juvenils per 'Anem d'excursió per Catalunya. 30 excursions per a nois i noies'.

L'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha establert una comparació entre la Flama de la Llengua i els Premis Crítica Serra d'Or, remarcant que tots dos es fan "a redós de Montserrat i estan al servei de la llengua i la cultura". "Cal fe en la llengua i en la tasca de mantenir-la a un nivell literari i tècnic ben alt, cal esforç en el treball i en la tasca editora, cal voluntat de protegir la llengua i la cultura, per defensar-la i per conrear-la enfront de llengües i cultures numèricament més fortes", ha insistit.

Coca, Parcerisas i Fontana, reconeixement a una trajectòria "excel·lent"

Josep Massot ha afirmat durant l'acte que els premis són un "bon motiu" per recordar que ens trobem en una època "complexa, plena de reptes engrescadors i alhora d'incerteses i de preocupacions", tant en el pla de la literatura, del teatre i de la recerca, com en l'àmbit econòmic i polític.

Alhora, però, també ha constatat que el món cultural continua "ben viu", ja que entre els premiats hi ha "persones grans i joves, procedents de totes les terres de parla catalana". En aquesta línia, el director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat ha posat de relleu el premi a Jordi Coca, membre del consell de redacció de Serra d'Or; Francesc Parcerisas, poeta, crític, traductor i professor universitari; i Josep Fontana, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. Per a Massot, Fontana és un "mestre conegut i reconegut de tota una colla d'historiadors i autor d'una obra extensa, valuosa, renovadora i valenta", de la qual n'és una "magnífica mostra" 'La formació d'una identitat. Una història de Catalunya', premiada aquest any pel jurat.

El guardó a aquestes tres personalitats va més enllà d'una obra concreta i representa el reconeixement a una trajectòria "àmplia i excel·lent".

Massot ha tingut també un record per als antics membres del consell de redacció de 'Serra d'Or' que han mort recentment, Antoni M. Badia i Margarit, Joaquim Molas i Francesc Vallverdú.

"Tant de bo que la tasca abnegada i voluntarista d'aquestes i de moltes altres persones tingui la continuïtat que desitjaríem i que les noves generacions s'incorporin cada vegada més a la nostra revista i ens ajudin a mantenir-la al dia i a incorporar-la a les noves tecnologies i a les necessitats canviants del moment, sempre dins l'esperit de catalanitat, de pluralisme i de respecte mutu que ens ha caracteritzat i que voldríem mantenir per damunt de tot", ha conclòs.

stats