ARA Llegim
Llegim 08/11/2013

Miquel Martí i Pol serà recordat en una quinzena d'actes d'homenatge

Aquest diumenge i dilluns, l'ARA oferirà als seus lectors el poemari inèdit 'Veu incessant'

3 min
Miquel Martí i Pol / EFE

Roda de terL'11 de novembre farà deu anys de la mort de Miquel Martí i Pol, i amb l'objectiu de recordar aquesta efemèride s'han organitzat una quinzena d'actes al voltant del seu extens llegat literari. L'alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, ha explicat que durant tota la setmana hi haurà activitats lligades a la figura i l'obra de Martí i Pol, però l'acte central serà aquest dilluns a les vuit del vespre amb l'habitual homenatge popular en què diverses personalitats del món de la cultura, entre elles el conseller Mascarell, però també ciutadans anònims amants de la poesia de Martí i Pol recitaran els seus poemes.

Les jornades Miquel Martí i Pol, en el desè aniversari de la seva mort, donaran el tret de sortida aquest dilluns amb una exposició als jardins de La Blava amb els treballs plàstics sobre versos i aforismes del poeta a càrrec dels alumnes dels centres educatius de Roda de Ter, sota el títol 'Una altra mirada a l'obra de Miquel Martí i Pol'. Paral·lelament, alguns d'aquests treballs es poden veure aquests dies a les banderoles que decoren el poble.

L'alcalde de Roda, Jordi Serra, ha explicat que l'acte principal serà l'homenatge popular en forma de lectura de poemes sobre Miquel Martí i Pol a càrrec de veïns anònims i també de personatges rellevants del món de la cultura osonenca com Roser Anglada, Aràlia Codinachs, Jordi Domènech, Mireia Hernández, Maria Masoliver, Joan Roura o Lluís Solà. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell també participarà a la lectura i presidirà l'acte que clourà amb un espectacle poètic a càrrec dels cursos de 6è de Primària.

Exposicions, presentacions i projeccions

Dimarts dia 12, a la Biblioteca Bac de Roda, s'inaugurarà l'exposició 'De 'Paraules al vent' a 'La Fàbrica': creació, evolució i publicació dels primers poemaris de Miquel Martí i Pol'. Després, es presentarà el poemari inèdit de Miquel Martí i Pol 'Veu Incessant', publicat per Edicions 62 i que es podrà aconseguir amb l'ARA diumenge i dilluns a un preu de 9,95 euros.

Dijous dia 14 la biblioteca acollirà 'Conversa sobre la setmana popular Miquel Martí i Pol 'Ara és demà', celebrada del 21 al 28 de maig del 78, a càrrec de M. Carme Bernal i Jordi Serrate. A més, també es projectarà la pel·lícula gravada en súper 8 'Ara és demà', de Ton Granero. Divendres dia 15 es presentarà el llibre 'El poble i la fàbrica', publicat per Ed. Mediterrània.

Després dels actes de dissabte dia 16, amb la inauguració dels jardins Miquel Martí i Pol a Barcelona, un espectacle de titelles sobre poemes de l'autor i un espectacle de dansa i poesia a càrrec dels alumnes de l'Institut Miquel Martí i Pol, diumenge arribarà l'acte de cloenda amb el lliurament dels Premis Literaris de Roda de Ter i un concert de la coral Primavera per la Pau, Teresa Rebull i Genís Mayola.

Un llegat per explotar

La tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Roda, Maria Ocaña, ha explicat que el llegat de Miquel Martí i Pol, propietat de la Diputació de Barcelona però que es troba a la biblioteca Bac de Roda, "s'acaba d'encetar". Tot i que està inventariat, encara falta catalogar-lo "per saber exactament què hi ha". És per això que Ocaña ha afirmat que "encara poden sortir moltes més coses", en referència al recent descobriment del poemari inèdit 'Veu incessant". Per Ocaña "hi ha molta feina a fer, i molts estudiosos disposats a fer-la, amb l'objectiu de poder conèixer més a fons l'obra de Martí i Pol". Un dels objectius a llarg termini és digitalitzar tot el fons "perquè es pugui utilitzar", ha afegit.

stats