Premis literaris
Llegim 18/10/2012

Maj Sjöwall guanya el VIII premi Pepe Carvalho

Juntament amb Per Wahlöö, Maj Sjöwall va crear Martin Beck, protagonista d'una saga de deu novel·les considerada l'inici de la novel·la negra europea moderna. En català, Columna n'ha editat quatre novel·les

Ara / Acn
2 min
L'escriptora Maj Sjöwall

BarcelonaL'escriptora sueca Maj Sjöwall rebrà el VIII Premi Pepe Carvalho a la propera edició de BCNegra per haver creat juntament amb Per Wahlöö l'inspector Martin Beck, protagonista d'una saga de deu novel·les considerada per la crítica i els lectors com l'inici de la novel·la negra europea moderna. El jurat ha decidit per unanimitat atorgar el premi a l'autora sueca per haver creat Beck, un personatge que "va més enllà de la persecució del delinqüent, de la simple aplicació estricta de la llei". Sjöwall rebrà el guardó al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc entre el 4 i el 9 de febrer de 2013. Maj Sjöwall (1935) i Per Wahlöö (1926-1975) va ser la parella sueca que va reinventar el gènere negre. Durant els anys seixanta i setanta van escriure junts deu novel·les on els protagonistes són l'inspector Martin Beck, i els seus col·legues de la brigada d'homicidis.

El seu objectiu era utilitzar els recursos de la novel·la policíaca per treure els draps bruts de la idíl·lica Suècia del benestar. Les novel·les de Maj Sjöwall s'han publicat recentment al català per Columna Edicions, i al castellà per RBA Libros. El jurat, format per Juan José Arranz, Jordi Canal, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, destaca que entre el 1965 i el 1975 Sjöwall va utilitzar un gènere popular com la novel·la policíaca per analitzar i desvetllar les carències i les falses aparences de la societat sueca del benestar. "El gènere negre criminal no seria el mateix sense l'aportació decisiva de Per Wahlöö i Maj Sjöwall", assegura el jurat.

El Premi Pepe Carvalho, en homenatge a la memòria de Manuel Vázquez Montalbán i el seu detectiu, reconeix autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l'àmbit de la novel·la negra.

stats