ARA LLEGIM
Llegim 13/09/2012

Luis Goytisolo: "Costa acceptar que la història de la humanitat sigui en realitat un conte de terror"

Siruela publica 'El lago de las pupilas', la darrera novel·la de l'escriptor barceloní

Ara / Efe
2 min
Luis Goytisolo

MadridLa dificultat de conèixer la veritat i d'entendre què passa al món són els eixos transversals d''El lago en las pupilas', la nova novel·la de Luis Goytisolo. Publicada per l'editorial Siruela, la novel·la conté diverses històries que s'entrecreuen, amb uns protagonistes amb les vides marcades pel seu passat i amb els quals l'autor reflexiona sobre qüestions com la banalitat imperant, l'obsessió pel que és políticament correcte o el poder del món de les finances.

Luis Goytisolo (Barcelona, 1935), acadèmic de la llengua i mereixedor de guardons com el Premio Nacional de literatura, presenta una novel·la que té elements comuns amb les seves tres novel·les anteriors, 'Diario de 360 grados', 'Liberación' i 'Oído atento a los pájaros'. Totes elles formen part d'aquest cicle que l'escriptor anomena el seu "segon descobriment literari", en què intenta donar al lector els elements necessaris perquè intervingui en la interpretació de la trama. El seu primer descobriment va ser 'Antagonía', la tetralogia amb la qual Goytisolo va renovar durant els anys 70 i 80 la narrativa espanyola.

La Guerra Civil és una constant en l'obra de Goytisolo i és també present en algunes de les històries que s'expliquen a 'El lago en las pupilas'. L'escriptor ha comentat que l'obra és molt oberta i per això és imprescindible la participació del lector per comprendre plenament què s'hi explica. I Goytisolo adverteix que una de les dificultats del llibre és que el lector haurà d'endevinar els diversos relats que hi ha en la novel·la.

La informació esbiaixada que els mitjans de comunicació ofereixen del que succeeix al món i les diferents formes d'encarar la sexualitat són elements de reflexió presents a 'El lago en las pupilas', un llibre amb el qual l'autor intenta "explicar d'una forma diferent de la del filòsof o assagista la realitat" que li ha tocat viure. I un llibre en les pàgines finals del qual s'afirma: "Costa acceptar que la història de la humanitat sigui en realitat un conte de terror".

stats