Literatura
Llegim 19/08/2015

Juan Manuel de Prada: "Llegir e-books és una merda"

Guanyador del premi Planeta el 1997 per 'La tempestad' i del Premio Nacional de narrativa el 2004 per 'La vida invisible', l'escriptor i crític literari participa aquests dies en la Fira Internacional del Llibre de Panamà

Efe
1 min
Juan Manuel de Prada / EFE

PanamàL'escriptor i columnista espanyol Juan Manuel de Prada ha criticat aquest dimecres els llibres electrònics i ha afirmat que llegir en aquest suport és "una merda".

"Llegir e-books és una merda, per això el format no ha quallat. Siguem seriosos i deixem-nos de romanços, no hi ha ni punt de comparació, com tothom sap, amb els llibres en suport paper", ha dit l'autor de 'Morir bajo tu cielo' (Planeta, 2014), que narra la pèrdua de les Filipines per part de l'imperi espanyol. De Prada, que ha confessat que és un "dels últims" que escriu a mà, ha fet aquestes declaracions en un col·loqui sobre la seva darrera novel·la celebrat a l'XI Fira Internacional del Llibre de Panamà.

Les noves tecnologies no creen lectors

L'escriptor i crític literari ha ressaltat que l'auge tecnològic, d'altra banda, ha contribuït que la "lectura com a hàbit de prestigi social" hagi decaigut "espantosament" i també, de passada, ha "dinamitat" la capacitat de concentració de les persones. Ha afegit que les noves tecnologies han acabat "aquest somni de la universalització de la lectura, un somni definitivament acabat, aquest somni que va comportar l'alfabetització que va fer pensar que alfabetitzant la gent tothom llegiria".

"En la nostra època tractar de seguir creient en aquest somni és grotesc i crec que anem cada vegada més cap a una lectura molt minoritària [...] i el que no sabem és si els llibres [en paper] deixaran d'editar-se o tindran tirades molt petites, perquè vivim una època de convulsió", ha afirmat. El que sí que és "evident", ha afegit, "és que d'aquesta crisi de la lectura d'aquests últims anys, evidentment ha sorgit o ressorgit la lectura, però en unes dimensions molt menors".

stats