ARA Llegim
Llegim 03/07/2015

La nova novel·la de Harper Lee, una falsa descoberta?

El New York Times assegura que l'any 2011 ja es tenia notícia de la novel·la inèdita de l'autora de 'Matar un rossinyol', 'Vés i aposta un sentinella', que arribarà en català i castellà el 15 de juliol

Efe
2 min
Coberta de 'Vés i aposta un sentinella', de Harper Lee

Nova YorkLa polèmica segueix acompanyant la publicació de 'Vés i aposta un sentinella', el segon llibre de Harper Lee en tota la seva carrera després de 'Matar un rossinyol', que segons el New York Times podria haver estat descobert l'any 2011 i no la tardor passada, tal com va anunciar l'editorial després de fer públic el llançament.

El 3 de febrer d'aquest any, Harper Collins i Penguin Random House van anunciar que al juliol publicarien el primer llibre de Harper Lee després de 50 anys de silenci –en català arribarà a Edicions 62 el dia 15 de juliol–, una seqüela de la seva única i molt coneguda novel·la que havia caigut 'desaparegut' malgrat haver estat escrita durant els anys 50. No obstant això, superada la sorpresa, moltes van ser les veus crítiques amb aquesta publicació: Lee no havia volgut publicar aquest llibre i s'abusava del deteriorat estat mental de la gairebé nonagenària escriptora. Altres veus asseguraven que no era una seqüela sinó un primer esborrany de 'Matar un rossinyol'.

Una visita quasi secreta

Aquest divendres, el New York Times es fa ressò d'un altre signe més de desconfiança i assegura que en 2011 un expert en llibres de la casa de subhastes Sotheby's, Justin Caldwell, va viatjar a Alabama per reunir-se amb l'advocada de Harper Lee, Tonja B. Carter, i amb Samuel Pinkus, en aquells dies agent literari de l'escriptora, per assegurar un manuscrit de la seva primera novel·la.

Després de llegir-lo, Caldwell assegura que va percebre que no era un manuscrit sinó una novel·la diferent, amb els mateixos personatges però ambientada 20 anys després i va concloure que era una primera versió de la novel·la, tot i que Carter nega aquesta hipòtesi. "Si Sam (Pinkus) va descobrir el manuscrit de 'Vés i aposta un sentinella' aleshores, no ens ho va dir ni a mi, ni a Alice (la germana de Harper Lee) ni a Nelle (com anomenen Lee els familiars i amics)", ha afirmat en un comunicat l'advocada.

Una portaveu de Harper Collins va assegurar al diari novaiorquès que Carter mai va esmentar la visita de Sotheby 's a 2011, però que creu la seva versió dels fets. El Times assegura que no queda clar, en qualsevol cas, com és que si el llibre va ser descobert llavors no ha estat publicat fins ara, tot i que apunta que podria haver estat Alice Lee qui va frenar la seva publicació, ja que va morir tres mesos abans que s'anunciés el presumpte descobriment de la desapareguda novel·la.

"Matar un rossinyol", considerada una de les peces claus de la literatura del sud dels Estats Units, abordava temes com el racisme, la tolerància i la justícia des del punt de vista de dos nens (inspirats en la vida de la pròpia autora i del seu amic d'infància, Truman Capote) i va posar sobre la taula el personatge d'Atticus Finch, un dels models de conducta morals als Estats Units.

stats