Novetat editorial
Llegim 25/08/2015

Editen en alemany el llibre pòstum de Günter Grass

'Vonne Endlichkait' està format per una sèrie de proses breus i de poemes i està il·lustrat amb una sèrie de dibuixos del premi Nobel de literatura

Efe
2 min
Günter Grass el 2011 en una imatge d'arxiu / REUTERS

BerlínL'últim llibre del premi Nobel de literatura Günter Grass, 'Vonne Endlichkait' (que es podria traduir com 'Sobre tot el que s'acaba') ha estat llançat pòstumament per l'editorial Steidl, sis mesos després de la mort de l'escriptor, que ja en tenia part de l'edició revisada. "Günter Grass ens ha deixat un commovedor regal de comiat. Crec que una vegada més va aconseguir un gran llibre", ha explicat Gerhard Steidl durant la presentació de l'obra a Göttingen.

El llibre, amb un títol en el dialecte de Prússia Oriental, està format per una sèrie de proses breus i de poemes i està il·lustrat amb una sèrie de dibuixos de l'escriptor. El tema central, tal com indica el títol, és tot el que s'acaba, relacionat abans de res amb la vellesa i amb l'existència humana i amb els projectes inacabats, sobre els quals Grass reflexiona en una de les proses que formen part del llibre.

En un dels poemes Grass evoca els amics morts i d'alguna manera anticipa la seva pròpia desaparició: "Fa poc vaig obrir un armari / tancat des de fa temps. / Hi havia penjadors / dels quals no penjava res. / Llavors vaig anar penjant, a cadascuna de les perxes, / roba d'amics morts". Una última perxa quedava sense roba, per quan li arribés l'hora al mateix poeta.

Grass i la crisi de l'euro

Al marge de la reflexió sobre l'edat i sobre els preparatius per a la pròpia mort –en un dels textos es descriu provant un taüt encarregat a un fuster– en algunes proses i poemes treu el cap també el Grass interessat en l'actualitat política. Així, per exemple, a 'Über den Zahlungsverkehr' ('Sobre els mitjans de pagament') evoca una discussió, una mica anarquista, sobre els beneficis d'una hipotètica desaparició dels diners –el rerefons és naturalment la crisi de l'euro– que tanca després amb una observació malenconiosa. "Des d'aleshores, ja no hi ha interessos: tal com la Bíblia diu, són una mica demoníacs".

La primera edició de l'últim llibre de Grass, que té tot just 176 pàgines, serà de 50.000 exemplars.

stats