Novetat editorial
Llegim 17/05/2013

Els camps de treball de la URSS, retratats per Gueorgui Vladímov

Libros del Asteroide publica 'El fiel Ruslán', un clàssic de la dissidència russa, escrita durant la dècada dels 60 i completada l'any 1974. L'escriptor fa servir el punt de vista d'un gos guardià per explicar la falta d'humanitat del sistema soviètic

Efe
2 min

BarcelonaUna de les obres "clàssiques" de la dissidència russa, 'El fiel Ruslán', de Gueorgui Vladímov, en la qual es retrata el sistema dels camps de treball de la Unió Soviètica, apareix ara a Espanya amb traducció directa del rus de Marta Rebón. L'obra, escrita durant els anys seixanta del passat segle i completada el 1974, ha estat publicada per Libros del Asteroide.Vladímov, un dels escriptors russos més destacats de la segona meitat del segle XX, utilitza el punt de vista d'un gos guardià d'un "gulag" per explicar la falta d'humanitat del sistema soviètic.

L'autor parteix del fet que a la Unió Soviètica, a finals dels anys cinquanta, els canvis introduïts per l'aleshores líder del país Nikita Khrusxov a la mort de Stalin van permetre l'alliberament de milions de presoners i el desmantellament de part del sistema de camps de treball. Ruslán i els seus companys, gossos guardians d'un camp de treball a Sibèria, veuran com els camps es buiden de presoners i com els seus amos els abandonen a la seva sort, pel que hauran d'adaptar-se a la seva nova situació, igual que han hagut de fer els antics presoners i els seus guardians. A principis dels anys seixanta, una primera versió del text va circular clandestinament per la URSS, encara que no va ser fins al 1974 quan Vladímov li va donar la seva forma definitiva, va aconseguir treure'l del país i publicar-ho després a Alemanya. A la URSS, el llibre no va veure la llum fins a l'època de la perestroika.

Gueorgui Vladímov (Járkov, 1931-Frankfurt, 2003) va ser editor de la revista literària Novy Mir i membre de la branca moscovita d'Amnistia Internacional. El 1983 va poder exiliar-se a Alemanya i el 1994 va guanyar el Premi Booker rus per l'obra 'El general i el seu exèrcit'.

stats