ARA Llegim
Llegim 14/01/2014

El departament de Cultura adquireix el fons d'Esther Tusquets

Inclou més d’un miler de documents, fonamentalment correspondència entre l’editora de Lumen i un amplíssim nombre d’escriptors espanyols i llatinoamericans. Està valorat en 366.065 euros

Ara
2 min
Esther Tusquets

BarcelonaEl departament de Cultura ha arribat a un acord amb els fills d’Esther Tusquets per a l’adquisició del fons que inclou la correspondència de l’editora i escriptora al llarg de 40 anys. El fons inclou més d’un miler de documents, fonamentalment correspondència entre l’editora i un amplíssim nombre d’escriptors espanyols i llatinoamericans. El gruix del fons està constituït per cartes escrites o mecanografiades, però també inclou altres peces com manuscrits, compaginades o galerades, algunes de corregides a mà pels seus autors.

El juny del 2013, es van produir les primeres converses entre el conseller de Cultura i els hereus d’Esther Tusquets. Finalment, el 10 de desembre del 2013 es va signar el contracte per a l’adquisició del fons que recull la correspondència escrita que va rebre Esther Tusquets al llarg de 40 anys. El fons està valorat en 366.065 euros. Aquest fons, propietat de la Generalitat de Catalunya, quedarà dipositat a la Biblioteca de Catalunya.

El dia a dia de Lumen i de l'ambient literari de Barcelona

El Fons Tusquets constitueix un conjunt d’enorme valor per conèixer no només el dia a dia d’una editorial, Lumen, caracteritzada des dels seus inicis per la cerca de la més qualitat literària. També contribueix al coneixement de l’ambient literari que es va viure a Barcelona al llarg de 40 anys i del paper d’aquesta ciutat com un dels grans centres impulsors de la literatura en llengua catalana i en llengua castellana, tant d’autors espanyols com llatinoamericans.

Entre els signants de les cartes trobem des de premis Nobel de Literatura, com Camilo José Cela, Pablo Neruda o Mario Vargas Llosa, fins a autors que han rebut el Premio Nacional de las Letras Españolas, com Josep Maria Castellet, José Luis Sampedro, Ana María Matute, Juan Goytisolo, Félix Grande, José Manuel Caballero Bonald, o premis Príncep d'Astúries com Miguel Delibes o Carmen Martín Gaite.

El fons d’Esther Tusquets està constituït per un total de 1.046 documents, entre ells 941 cartes, 32 postals, 1 telegrama, 35 missatges de correu electrònic, 29 originals d’obres literàries, i 8 proves d’impremtes d’obres literàries.

Editora i escriptora

Esther Tusquets i Guillén va néixer el 1936 a Barcelona. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, va treballar un temps com a professora abans de posar-se al capdavant de l’Editorial Lumen, que va dirigir entre el 1960 i el 2000.

En fer-se càrrec de l’empresa, Ester Tusquets va reorientar completament el pla editorial i va convertir l’editorial, creada el 1936 a Burgos per un oncle seu, en un referent de la literatura editada a Barcelona. Als primers temps, Lumen va endegar una col·lecció adreçada als infants (iniciada amb “El saltamontes verde” i “El aprendiz”, d’Ana María Matute), la col·lecció “Palabra e imagen”, que combinava textos d’autors de primera línia amb fotografies d’artistes destacats, i la col·lecció “Palabra en el tiempo”, que acabaria sent la més representativa de l’editorial amb 150 títols. A banda de la seva activitat professional com a editora, Esther Tusquets també va desenvolupar la seva tasca literària a partir del 1975, una trajectòria que abasta diferents gèneres, des de la novel·la, a l’autobiografia, el conte o l’assaig.

Tusquets va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2005.

stats