Llegim 20/06/2012

Familiars, alumnes, amics i gent del món de les lletres acomiaden Emili Teixidor

Entre els que li han volgut donar l'últim adéu hi ha la seva editora, Ester Pujol, i el periodista Joaquim Maria Puyal

Acn
2 min
Joaquim Maria Puyal donant el condol a la família d'Emili Teixidor. / PERE VIRGILI

BarcelonaFamiliars, alumnes, amics i gent del món de les lletres acomiaden aquest dimecres a la tarda l'escriptor Emili Teixidor, traspassat aquest dimarts. La capella ardent s'ha instal·lat en una torratxa al capdamunt de l'Escola Betània-Patmos de Barcelona, a la part alta de la ciutat. Teixidor va fundar l'Escola Patmos el 1959, i el 1975 es va fusionar amb la Betània.

Entre els que li han volgut donar l'últim adéu hi ha hagut la seva editora, Ester Pujol: "El buit el deixa a les lletres catalanes, personalment també, però això ara no és important. Era un dels grans i per sort ens queda la seva obra, convido tothom que la llegeixi", ha dit. El funeral s'oficiarà dijous a la tarda al seu poble natal.

"Va ser un mestre i el fet que siguem aquí acomiadant-lo ho demostra. Ho va ser en l'àmbit pràctic de la divulgació de la lectura i en el mestratge en la literatura. Va ser un honor publicar-lo i és un luxe poder-lo llegir", ha dit l'editora. Pujol ha assegurat que l'autor estava escrivint una nova novel·la, tot i que no n'ha volgut avançar ni la temàtica ni si s'arribarà a publicar. Per Pujol, una de les dèries de Teixidor era deixar constància d'un determinat moment, el de la postguerra, i ho va fer d'una manera "que a vegades ajuda més que molts llibres d'història". L'editora ha recordat que va aconseguir el consens de públic i crítica, sobretot amb 'Pa negre', tot i que l'èxit pel llibre li va arribar ja abans que es fes la pel·lícula.

Per Xavier Salvat, un dels primers set alumnes que va tenir l'Escola Patmos quan Emili Teixidor la va fundar, l'escriptor va ser un "mestre, un referent, un mentor" i una de les persones que més l'han influït al llarg de la seva vida. Ha explicat que va ser molt creatiu i va posar sempre la responsabilitat personal per davant d'altres coses. "És una de les poques persones que ha sigut capaç de saber fer allò adient per augmentar la lectura", ha afegit.

Joaquim Maria Puyal, que ha visitat la capella ardent a les sis de la tarda, ha recordat l'escriptor com una persona "sincera i lleial que no deia mai el que no pensava". En l'àmbit professional, Puyal i Teixidor van coincidir en els "primers programes de ficció de TV3", on, segons ha dit, l'escriptor era "no només la ploma i el talent literari sinó també la visió pedagògica, quan enteníem que la televisió havia de ser també un instrument per fer arribar a la gent notícies, continguts interessants i no només una captació d'audiència". A més, ha afegit que no només actuava des de la perspectiva del creador que difon el que pensa, sinó que sabia entendre les "servituds determinades que requerien els mitjans", com va demostrar, ha dit Puyal, "en les moltes recomanacions de llibres que feia a través de la ràdio". Finalment, el periodista ha afirmat que el seu record cap a l'escriptor "només pot ser el d'una gratitud permanent".

stats