Novetat editorial
Llegim 23/02/2012

'Claraboia', novel·la inèdita de José Saramago

El text, acabat l'any 1953, va restar inèdit per voluntat pròpia del premi Nobel de literatura. Pilar del Río, presidenta de la Fundació José Saramago, ressalta de la novel·la que "s'atreveix a interpretar el cosmos que és una casa"

Ara
1 min
Retrat de José Saramago

BarcelonaEl 1953, un jove Saramago donava per acabada la novel·la 'Claraboia' i l'enviava a una editorial portuguesa sense fer-ne cap còpia. El manuscrit es va perdre i quaranta anys després, quan va rebre la insòlita notícia que "en una mudança s'havia trobat un manuscrit i que estarien molt interessats a publicar-lo", l'escriptor els va respondre que ja no era el moment. En vida mai no va voler que es publiqués, tot i que va deixar escrit que, un cop mort, els qui el sobrevisquessin podien fer el que creguessin convenient.

Pilar del Río, presidenta de la Fundació José Saramago, apunta: "D'on va treure Saramago la saviesa, la capacitat de retratar personatges amb tanta subtilesa i economia narrativa, de proposar situacions anodines i, no obstant això, tan profundes com universals, de transgredir de forma tan serenament violenta? Un jove, recordem-ho, de menys de trenta anys, que no va anar a la universitat, fill i nét d'analfabets, que s'atreveix a interpretar el cosmos que és una casa, amb brúixola pròpia i amb Pessoa, Shakespeare, Eça de Queirós, Diderot i Beethoven com amable companyia. Aquesta és l'entrada en l'univers Saramago, així va quedar definit ja llavors".

stats