ARA Llegim
Llegim 16/07/2015

El préstec d'ebooks de biblioteques arriba als 10.200 usuaris durant el primer mes

La plataforma eBiblio Catalunya ha presentat els primers resultats aquest dijous. El catàleg de llibres electrònics disponible fins ara és de 2.100 títols

Efe
2 min
La campanya arrencarà a la Biblioteca Francesca Bonnemaison / Generalitat

BarcelonaLa plataforma eBiblio Catalunya, que ofereix un servei de préstec de llibres electrònics del fons de Biblioteques Públiques de Catalunya, ha superat els 10.200 usuaris en el seu primer mes en operatiu, amb un catàleg de més de 2.100 títols. El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma, ha avançat avui aquestes dades en la jornada de Biblioteques Públiques de Catalunya que ha acollit avui el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Carnet únic, catàleg únic i préstec interbibliotecari

La plataforma eBiblio, l'objectiu de la qual és "promoure la lectura legal del llibre digital", segons Pluma, n'és un exemple ja que ha estat promoguda des del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. Les xifres d'usuaris, encara que positives, són per ara una mera orientació, ja que no ha donat temps que tots els usuaris de les biblioteques analògiques s'inscriguin en el nou servei, de la mateixa manera que alguns usuaris s'han pogut donar d'alta només per tafanejar.

Les perspectives de futur d'aquesta plataforma, que ja pot usar-se des de tauletes i telèfons mòbils que operin amb Android o iOS, és que aviat incorpori elements audiovisuals, com booktrailers, ja que els lectors de llibre digital demanen també "elements de valor afegit", segons Pluma.

A més d'aquest primer balanç d'eBiblio, la jornada de biblioteques públiques de Catalunya ha servit per fer una mirada retrospectiva a l'evolució del sistema bibliotecari entre 2011 i 2015, període en què ha estat sota les ordres de Mascarell.

Les línies de treball en les quals han avançat les biblioteques es concreten en el carnet únic, el catàleg únic i el préstec interbibliotecari.

El catàleg únic està previst per al 2016, i al llarg del present any s'ha disposat d'"una passarel·la de consulta simultània" del catàleg de la Diputació de Barcelona i el general, i amb vista a l'any vinent s'hauran coordinat els criteris de catalogació, ha explicat Pluma. "L'àmbit bibliotecari ha estat l'únic que ha continuat amb el seu procés de desplegament els últims 5 anys", ha anunciat Mascarell, que ha inaugurat 57 biblioteques, 21 d'elles de nova construcció.

stats