Premis literaris
Llegim 07/11/2012

Andreu Martín guanya el premi Crims de Tinta amb una novel·la sobre la màfia xinesa

La cinquena edició del premi Crims de Tinta –convocat pel departament d'Interior de la Generalitat i publicat per La Magrana– ha recompensat amb els 4.000 € del guardó la novel·la 'Societat negra', d'Andreu Martín, ambientada a la Barcelona actual

Ara / Efe
2 min
Andreu Martín

BarcelonaL'escriptor Andreu Martín ha guanyat el V Premi Crims de Tinta amb la novel·la 'Societat negra', en la qual desenvolupa una trama vinculada a les activitats de les màfies xineses i les bandes juvenils violentes, en el marc de Barcelona i la seva àrea metropolitana. El premi, que atorga el departament d'Interior de la Generalitat, li ha estat lliurat aquest dimecres pel conseller Felip Puig i el director editorial de RBA Libros, Joaquim Palau.

El jurat del premi ha destacat l'actualitat i originalitat de l'obra a l'hora d'abordar noves formes de delinqüència que cada vegada ocupen més espai en les notícies, d'una manera "àgil, ben construïda i fent gala d'una excel·lent documentació".

Un cadàver decapitat

La novel·la parteix de la macabra troballa del cadàver decapitat d'una dona a la capital catalana. L'autoria de la mort de la dona apunta, en principi, a grups juvenils violents, encara que la investigació dels Mossos condueix fins a un magatzem de roba a l'engròs del carrer Trafalgar regentat per un ciutadà xinès, fet que desperta sospites de les màfies orientals.

'Societat negra' representa el retorn d'Andreu Martín al gènere, amb una obra que incorpora als personatges habituals de la novel·la negra, com un veterà inspector amb una vida privada difícil, a més de confidents, sicaris, delinqüents de poca volada, prostitutes o advocats corruptes.

Andreu Martín (Barcelona, 1949), autor de més de mig centenar de novel·les, ha guanyat nombrosos premis literaris, com el Cercle del Crim 1980 per 'Pròtesis', i tres vegades el Hammet de l'Associació Internacional d'Escriptors Policíacs.

El premi Crims de Tinta, amb una dotació de 4.000 euros, va ser instituït el 2008 pel departament d'Interior de la Generalitat amb l'objectiu de fomentar la creativitat literària en llengua catalana en els gèneres que tracten de temàtiques que són competència del departament, a més d'acostar a l'àmbit de la cultura i la labor policial.

stats