ELS ALTRES

Els futuròlegs de pa sucat amb oli

Us en trobareu a qualsevol grup humà, a la feina, entre els amics, potser fins i tot, si teniu mala sort, a la família. És una persona que sempre té a punt un pronòstic decebedor, frustrant o directament terrorífic. Són aus de mal averany, fanàtics de la malastrugança, futuròlegs de pa sucat amb oli. Si algú anuncia que l’endemà vol anar d’excursió, o a passar el dia a la platja, o a passejar per la ciutat, ell assegura que es preveu mal temps. Si un altre comenta que han obert una botiga nova a prop de casa, ella s’afanya a calcular que aquest negoci és impossible que arribi a Nadal. Quan el noi comença una carrera, el malastruc li provoca dubtes sobre la vocació. Si l’amiga s’ha comprat un abric que li ha sortit bé de preu, el catastrofista es pregunta si comprar barat no acaba sortint car. Quan aquell que és de vida gaudeix d’un bon àpat i un bon vi, la hipocondríaca preveu indigestions, migranyes i altres mals. Si em compro tres novel·les, el crític frustrat anuncia tres decepcions.

I això no és tot. El nostre personatge no en té prou amb els pronòstics funestos. S’ha de reconèixer que té una paciència de sant i una memòria d’elefant. Espera com un rapinyaire que la seva previsió s’acompleixi i ve a passar-te’n comptes: al final va ploure, oi? ¿Has vist que ja han tancat la botiga nova? ¿I així dius que ha deixat la carrera, el teu fill? Ja es veia que no n’estava convençut... És inútil que provis d’explicar-li que, tot i la pluja, l’excursió va ser molt agradable i vau riure molt, o que aquell abric que vas comprar rebaixat i que es va descosir per les aixelles, et va fer triomfar una nit d’estrena, o que en aquella novel·la que, d’acord, no valia res, hi vas subratllar una reflexió que encara t’acompanya.

L’únic que pots fer és compadir el futuròleg que ha desitjat que tot el que pot anar malament hi vagi. I que no dissimula la satisfacció per l’encert del vaticini fatal. S’ha perdut l’excursió, l’abric nou i el bon vi. Però, que consti en acta: ell (o ella) tenia raó.