CRÍTICA
Crítiques08/06/2019

Una mala tarda al barri

'Germà' de David Chariandy. L’Altra. Trad. Marc Rubió. 184 pàg. / 16,95 €

i
Marina Espasa

“Els nostres pares havien vingut de Trinitat, Jamaica i Barbados, de Sri Lanka, Polònia, Somàlia i el Vietnam. Tenien una feina merdosa, la ballaven magra per pagar el lloguer, estaven crònicament esgotats, i sovint ens inculcaven idees, també crònicament esgotades, sobre la identitat i la respectabilitat. Però al Desirea’s eren possibles diferents estils i relacions. Descobries un nou llenguatge, captaves els gestos, els significats a flor de pell”. El Desirea’s és una perruqueria on passen les hores d’oci els nois i noies d’una barriada d’una gran ciutat del Canadà. Una barriada d’aquelles que els mitjans de comunicació anomenen “marginals” o “conflictives”, plena de gent de classe treballadora que ha vingut d’un altre país i que lluita per entendre el món on han anat a raure i per entendre’s a ells mateixos en relació amb aquest món. Espais com la perruqueria són espais teòricament segurs, on poden assajar maneres de ser, identitats mixtes o molt marcadament pròpies sense la pressió uniformitzadora occidental. És un lloc on els germans ho són de sang i de tribu: el títol d’aquesta novel·la breu i molt recomanable juga amb l’expressió “ brother ” que fan servir els membres d’un grup per referir-se a algú que també s’hi inclou perquè pateix les mateixes discriminacions per ser minoria: germà, company, un dels nostres.

Dos germans viuen només amb la mare, que un bon dia va agafar-los tots dos i va fugir de Trinitat per donar-los una vida millor: al Canadà ha de treballar nit i dia netejant oficines, però si més no els fills van a escola i un dia potser aniran a la universitat, com segur que ho farà la noia de qui s’enamora el germà petit, que és molt llesta i llegeix molt. El germà gran, en canvi, vol viure més de pressa que els llibres: està enfadat amb el pare que els va abandonar, vol injectar-se vida a cada minut i es fa amb els nois més “conflictius” del barri... però aquest és només l’adjectiu que fa servir el sistema per etiquetar-los i poder-los classificar millor quan els enxampin.

Cargando
No hay anuncios

La història que explica David Chariandy, un escriptor canadenc d’ascendència caribenya, és la de dos germans que s’estimen com ho fan els germans: de manera incondicional. El gran protegeix el petit i el petit imita el gran i aprèn a no ficar-se en tants problemes com ell. Escoltant i punxant música, aprenen a viure junts la intensitat que només pot proporcionar vibrar amb la mateixa longitud d’ona durant dos minuts. El llibre sap explicar les coses a ritme de soul, ska o reggae, i en llegim les escenes de grup d’amics com si estiguéssim veient una pel·lícula de Spike Lee o de Ken Loach, perquè està escrit des del mateix punt de vista: el de qui s’enfronta al poder sabent que només en rebrà, en el millor dels casos, incomprensió i prejudicis. Chariandy captura la pujada d’adrenalina que dona aquest enfrontament amb la intensitat i la delicadesa pròpies d’una bona cançó i deixa els lectors amb el cor una mica encongit mentre l’agulla torna al seu lloc del tocadiscos i el disc encara gira una estona en silenci.