Llegim Crítiques 09/02/2022

Divorciar-se per recuperar el temps perdut

Leticia Asenjo debuta amb una novel·la amable i senzilla sobre les aventures amoroses d'una dona que s'acaba de separar

Anna Carreras
3 min
La ciutat de Nova York fa una guia per mantenir relacions sexuals en temps de pandèmia.

BarcelonaDivorci i aventura és el segon títol publicat per l'editorial La Segona Perifèria, capitanejada per l’escriptor i editor Miquel Adam. La seva autora, Leticia Asenjo (Granada, 1978), és psicòloga, cofundadora i directora tècnica d’EDAI. Divorci i aventura és la seva primera novel·la: potser per això la protagonista es diu Leti, és psicòloga i porta ulleres. Més enllà d’aquests detalls propis de l’autoficció i de la lògica dels pocs filtres d’una opera prima, la novel·la d’Asenjo és, segons el seu editor, la descoberta de tot un reguitzell de masculinitats esquifides, temoroses de dona lliure, ineficients, solipsistes, demandants. Una novel·la agilíssima, divertida, desenfadada, amb el punt just de mala llet perquè no es torni agra. Amb un capítol il·lustrat per Alex Red, Divorci i aventura és una novel·la amable, senzilla, que passa avall com qui pren una llimonada freda un quinze d’agost.

Divorciada i amb fills, la Leti encadena aventures amoroses per recuperar el temps perdut. Decidida a "florir i viure", a fer tot allò que no va fer quan era jove, la Leti necessita veure’s "lliure i salvatge". Sabent-se antiga per dins i moderna per fora, la Leti es trobarà amb un mercat masculí que fa feredat. Amb un sentit de l’humor que s’agraeix, Asenjo reflexiona sobre l’empoderament femení en un moment històric en què els homes han tocat fons en qüestions de masculinitat. Homes incapaços, incapacitats que han deixat de ser cavallers per passar a ser una mena de caricatura d’ells mateixos. O massa criatures mentalment o incapaços de mantenir una conversa o pregunten si et vols rentar les dents quan tu estàs encesa com una teia o reprodueixen relacions anteriors fracassades fil per randa o parlen com si fossin mestres d’educació especial o tenen nens que entren en escena en el moment més delicat o com si el fet d’estar disponibles "fos la clau de volta de l’univers i del meu entrecuix". Estructurada en vuit capítols i un epíleg, Divorci i aventura és una novel·la d’autoconeixement, una llarga sessió de psicoanàlisi —sense el tedi ni l’estatisme d’un divan— d’una dona que es defineix a ella mateixa com "una combinació estranya entre inseguretats i bona autoestima, amb un punt de bogeria". La Leti sovint no entén el llenguatge del flirteig ni el sap descodificar. Llavors la comicitat d’Asenjo es dispara i et descorda el riure.

Al llarg de la novel·la la protagonista té molt clar que no sap el que busca, però té claríssim el que no busca, perquè "d’orgull" en va "més que sobrada" tot i que és conscient que viu la seva sexualitat de manera incompleta. Topar amb les mancances físiques o emocionals dels homes amb qui vol no tenir-hi res seriós fa que la protagonista reflexioni sobre la seva pròpia incompetència a l’hora de posar distància a temps, abans de trobar-se "enfangada en situacions que no tenien cap sentit". I quan tenen sentit, la Leti amaga les seves vergonyes, troba un home sense manies i sembla que els astres es confabulen a favor seu: "Em va venir la regla i vaig maleir la mare naturalesa per ser tan malparida amb el meu gènere, tenint en compte que ella també era una dona". Riureu. 

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir Divorci i aventura a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats