Còmic

"Soc un pària": el dibuixant Ed Piskor se suïcida després de ser acusat de ciberassetjament a una menor

En una dramàtica carta de suïcidi, justifica la decisió per l'odi rebut a xarxes: "M'han assassinat assetjadors d'internet"

4 min
Ed Piskor

BarcelonaEl dibuixant Ed Piskor, un dels autors més prestigiosos i representatius del nou còmic independent nord-americà, s'ha suïcidat aquest diumenge als 41 anys, segons informen diversos mitjans nord-americans i confirma la germana de l'autor: "Amb el cor trencat, he de compartir que el meu germà gran Ed ha mort avui". Piskor va ser acusat fa una setmana de ciberassetjament per Molly Dwyer, una dibuixant que en el moment dels fets tenia 17 anys.

En la seva llarga i dramàtica nota de suïcidi, publicada al seu Facebook, Piskor argumenta i justifica la decisió per l'odi i el maltractament rebut a xarxes. "M'han assassinat assetjadors d'internet. En quantitats massives. Alguns de vosaltres heu contribuït absolutament a la meva mort fent safareig per entretenir-vos. Jo no era una IA. Era un ésser humà real. Vau destruir a trossets la meva autoestima durant la setmana fins que es va evaporar". El dibuixant descriu la seva situació com a desesperada: "Ja no tinc amics [...]. Soc una decepció per a tothom a qui alguna vegada vaig agradar. Soc un pària. Agències de notícies a la meva porta i assetjant els meus pares ancians. Posant les meves adreces a la tele o internet. Com podria tornar mai al meu poble, on tothom em coneix?"

Explicacions i penediment

La nota de suïcidi de Piskor també ofereix disculpes i explicacions respecte a les acusacions de ciberassetjament. "Sento molt ser tan estúpid. Definitivament, no hauria d'haver parlat mai amb Molly D. [...] Prometo que soc innocent. Fora de context sona horrible. Era el punt àlgid de la covid, no es veia el final i estava sol. Em feia feliç tenir internet per parlar amb gent amb interessos comuns".

Piskor es refereix als missatges privats que Dwyer va compartir a xarxes, en què el dibuixant li preguntava si tenia 17 o 18 anys, s'oferia a presentar-li altres dibuixants i a dormir al seu sofà si viatjava a la seva ciutat. "Ok, Ed Piskor és un fotut llepa, li agraden les noietes d'institut i em va enviar missatges quan jo tenia 17 anys –assegurava Dwyer al seu compte d'Instagram, que ja ha tancat–. Fotudament estrany, [...] el que va estar intentant durant el curs d'un any. Anomenant-me bona nena o entremaliada tota l'estona, ensabonant-me constantment, enviant-me pàgines inacabades en secret i dient-me que el meu art era bo i que m'ajudaria a promocionar-lo. [...] Al final em vaig adonar que era estrany de collons".

El dibuixant reconeix a la seva nota de suïcidi que "la pila de missatges privats que ella va recopilar és horrible de mirar" i admet que "no hauria d'haver xatejat amb ella" quan va "descobrir com era de jove". "Ho sento molt –continua la carta–. No estava intentant oferir favors professionals ni fer servir la meva posició (quina broma) per anar-me al llit amb ningú. Formem part del mateix món de l'art, per què no presentar nous amics a vells amics?"

Piskor, nascut a Pensilvània el 1982, va començar la seva carrera il·lustrant guions per a Harvey Peckar, un dels pares del còmic autobiogràfic als Estats Units, però es va fer un nom en el món del còmic independent gràcies a la seva sèrie Hip hop family tree, un exhaustiu recorregut per la història de la música i la cultura hip-hop que parava atenció a les figures i esdeveniments que havien donat forma al gènere. Aclamada pels lectors i especialistes i premiada amb un Eisner, l'obra va obrir a Piskor el camí de les grans editorials i el 2017 va crear per a Marvel l'obra Grand design (La Patrulla X original, en la seva edició espanyola), una carta d'amor als X-Men plantejada com a crònica rigorosa i apassionada dels primers 30 anys de la sèrie dels mutants.

El món del còmic ha reaccionat amb dolor i consternació a la mort de Piskor. "Vaig parlar amb Ed Piskor fa dues setmanes. Estava feliç, optimista i divertit. Molt excitat amb la seva pròxima exhibició d'art. Realment, una vida se'n pot anar a la merda en un moment –comparteix a Facebook Peter Bagge, referent del còmic alternatiu nord-americà–. Ed era un gran dibuixant i una gran persona. (...) Era molt estimat. Una pena que perdés això de vista". "La mal anomenada cultura de la cancel·lació es cobra la seva primera víctima en això dels còmic", escriu a X el dibuixant gallec David Rubin, que va conèixer Piskor personalment. "Em va semblar un paio molt divertit, molt culte, amb el cap molt ben moblat, algú amb qui era un gust conversar. (...) Tingueu present que aquests tuits que deixeu anar alegrement (...) per passar l'estona i sentir-vos part de la turba costen vides". El dibuixant argentí Liniers també s'ha pronunciat a X: "Els linxaments online, generalment formats per masses de gent sense tota la informació sobre el tema, són un càncer. No sé ben bé què haurà passat en el cas d'Ed Piskor. Però espero que això faci que la gent s'ho pensi abans d'agafar els tridents i les torxes".

stats