Còmic
Llegim Còmic 08/09/2022

Oriol Malet dirigeix la gran aposta de Comanegra pel còmic en català

'Transicions' i 'Tian'anmen 1989' inauguren la col·lecció d'historieta de no-ficció

3 min
Oriol Malet, director de la col leccio de còmic de Comanegra, a la Llibreria Ona.

BarcelonaContinua la ratxa de bones notícies per al còmic en català dels últims dos anys. Al naixement de l'editorial Finestres, de la col·lecció Doble Tinta de Pagès Editors, de les apostes pel manga en català de Norma i Grup Enciclopèdia (Kaji Manga) i dels premis de l'ARA i Finestres cal afegir-hi ara la creació d'una col·lecció de còmic en català sota el paraigua de l'editorial Comanegra. L'encarregat de dirigir-la i triar-ne els títols és el dibuixant i il·lustrador Oriol Malet, una elecció lògica, perquè va ser el bon resultat dels seus còmics publicats a Comanegra –Mandela i el general, amb John Carlin, i Un món d'art brut, amb Christian Berst– el que va obrir els ulls dels editors a les possibilitats comercials del còmic en català. “Amb el primer còmic ja ens ho esperàvem, perquè Mandela i Carlin són dos trencapistes, però el d'Art brut ens pensàvem que seria una cosa minoritària i, tanmateix, es va vendre molt bé i ja n'hem fet una segona edició”, explica Malet.

Seguint el camí assenyalat pels còmics de Malet, Comanegra Còmic apostarà per la no-ficció. “Seran obres de contingut social, històric i periodístic dirigides a un públic adult i no per força acostumat a llegir còmic, que és el que van tenir en general els meus còmics”, diu el dibuixant, que per estrenar la col·lecció va publicar fa uns mesos Transicions, de l'autora francesa Élodie Durand, una sensible crònica de la transició de gènere d'un noi que pren el punt de vista de la seva mare. “El més destacat del llibre és que no està adreçat a la gent que ha fet la transició sinó al seu entorn, als amics, familiars o parents que ens creiem que som oberts de ment, però que en realitat no sabem res sobre el tema –subratlla Malet–. De fet, el títol no es refereix tant al canvi de la persona trans com al de la gent que l'envolta”. La publicació de Transicions es va avançar uns mesos a la presentació de la col·lecció per coincidir amb l'edició en castellà i “no perdre cap lector”.

Doble pàgina del còmic 'Transicions'.

El següent títol de la col·lecció mira a la Xina: Tian'anmen 1989 entronca amb la tradició del còmic periodístic i ofereix un recorregut pels fets de la revolta del 1989 a la plaça Tiananmen a través del testimoni de Lun Zhang, un jove professor de sociologia que va ser un dels líders de les manifestacions estudiantils que van posar contra les cordes el règim de Deng Xiaoping. “No és un llibre que t'explica la història mil vegades explicada però en format còmic, sinó la versió d'algú que va estar al rovell de l'ou de la revolució i comparteix la seva experiència personal –assenyala Malet–. Busquem títols en què el còmic aporti alguna cosa, que tingui sentit fer-ho en format d'historieta. Els encarregats de traslladar el relat de Lun Zhang al còmic són l’escriptor i periodista Adrien Gombeaud i el dibuixant Ameziane. I en aquesta mateixa línia periodística, al febrer apareixerà un còmic sobre Stanley Greene, "el fotoperiodista modern per excel·lència", diu Malet, que avança que el pròleg serà del també periodista Plàcid Garcia-Planas.

Tian'anmen.

Autors de casa

Comanegra Còmic preveu publicar entre quatre i sis còmics a l'any i comptarà amb obres d'autors catalans. De les moltes propostes que han rebut des que es va saber que llançaven la col·lecció s'han decidit a tirar-ne endavant una del dibuixant Xevi Domínguez, que firma com Xevidom, i de la qual Malet encara no vol revelar la temàtica, només que és un projecte “molt ambiciós de còmic periodístic” i que es publicarà a finals del 2023 o el 2024. “També encarregarem projectes, almenys un cada any, però encara no hem trobat els autors que busquem, potser perquè tinc pensat un estil molt específic”, afegeix el dibuixant.

Tanmateix, la primera novetat que es publicarà d'autors catalans serà Roc, bufa aquest vent, el primer volum d'una sèrie de novel·les gràfiques infantils dels autors de Bitmax & Co, Jaume Copons i Liliana Fortuny. “No teníem previst fer còmic infantil, però els autors ens van proposar aquesta sèrie, que serà una mena de viatge a través del món del rock a Catalunya, en què el protagonista descobreix la seva vocació de cronista cultural gràcies a tenir una àvia molt rockera”, explica Malet. La Companyia Elèctrica Dharma, Pau Riba i Sopa de Cabra apareixeran a les pàgines d'aquesta novel·la gràfica, que arribarà a les llibreries el març del 2023.

Més còmic en català recent
  • 'El partit dels Panteres Negres' L'editorial Tigre de Paper publica de tant en tant còmics de no-ficció triats amb molt bon gust i de temàtiques socials i crítiques. Un exemple seria El partit dels Panteres Negres, recent guanyador del premi Eisner al millor còmic basat en la realitat, en què David F. Walker i Marcus Kwame Anderson reconstrueixen la història de l'emblemàtic i polèmic moviment afroamericà.
  • 'Dins la sala dels miralls' L'autora de referència del còmic feminista actual torna amb Dins la sala dels miralls, que reflexiona sobre els nostres ideals de bellesa a partir de mites bíblics, influencers o figures històriques com l'emperadriu Sissi. Rigorosos i alhora divertits, els assaigs pop de Liv Strömquist –per primera vegada en català!– són lúcids i reveladors.
  • 'Ruptures' Una adolescent, la María, descobreix el passat ocult de la seva àvia i la terrible història de les criatures robades a les mares de les presons franquistes en un còmic que utilitza la memòria familiar com a vehicle per revelar la memòria històrica del nostre país. Laure Sirieix i Lauri Fernández firmen una ficció documentada i reivindicativa que dona veu a les dones que mai la van tenir.
stats