Còmic

Mor Trini Tinturé, pionera dels còmics femenins de Bruguera

La dibuixant lleidatana, Gran Premi d'Honor de l'últim Comic Barcelona, ha mort als 88 anys

1 min
Trini Tinturé al Comic Barcelona

BarcelonaLa dibuixant Trini Tinturé, que fa uns mesos rebia el Gran Premi d'Honor del Comic Barcelona i el reconeixement del món del còmic, ha mort aquest dijous als 88 anys. Tinturé va ser una de les autores històriques dels còmics femenins de Bruguera juntament amb Purita Campos, d'Esther y su mundo. La sèrie més coneguda de Tinturé va ser Emma es encantadora, amb guions d'Andreu Martín i de Francisco Pérez Navarro.

Nascuda el 1935 a Lleida, on guanyaria el premi de dibuix artístic del Cercle de Belles Arts abans de marxar a Barcelona, Tinturé va despuntar a la dècada dels 60 com a dibuixant de les sèries Sissi i Celia. Ben aviat va començar a produir historietes per al mercat europeu, especialment de temàtica romàntica i juvenil, però també infantils. El 1981 va néixer Emma es encantadora, que protagonitzava una bruixa moderna i la seva família. La sèrie, que trencava amb la línia més romàntica de l'època, es publicava a la revista Lilly. Després del tancament de Bruguera, Tinturé va continuar dibuixant còmics com Biggi per al mercat alemany i Micky, per a la revista holandesa Tina.

Quan el passat 31 de març Tinturé va recollir el Gran Premi d'Honor del Comic Barcelona acompanyada de la seva filla i del seu net, va afirmar que se sentia “molt il·lusionada” i “agraïda de tot cor”. La seva filla va afegir que el premi era també un reconeixement "per a tota una generació de dibuixants autodidactes" i que la seva mare havia sigut “la representació d'una dona empoderada” en una època en què no es parlava d'empoderament.

stats