Còmic
Llegim Còmic 19/07/2021

Mor Kurt Westergaard, el ninotaire perseguit per una caricatura de Mahoma

El dibuixant danès de 86 anys va patir un intent d'assassinat el 2010 i estava sota protecció policial

2 min
El dibuixant Kurt Westergaard

BarcelonaEl dibuixant danès Kurt Westergaard ha mort als 86 anys, segons fonts familiars que recull el diari Berlingske. El ninotaire, que ha mort al seu llit després d'una llarga malaltia, era un dels autors de les 12 caricatures de Mahoma publicades el 2006 al diari danès Jyllands-Posten com a gest per assenyalar l'autocensura dels mitjans en les crítiques a l'islam. La caricatura de Westergaard va ser especialment polèmica pel fet de representar el profeta amb una bomba per turbant, cosa que va suscitar violentes protestes a Dinamarca i en països musulmans que van culminar en revoltes i atacs a les ambaixades daneses.

El dibuix de Westergaard va ser reproduït el 2012 a Charlie Hebdo, tres anys abans de l'atemptat mortal contra la redacció del setmanari satíric en què dotze persones van ser assassinades per dos terroristes islamistes. El ninotaire vivia sota custòdia policial arran de les múltiples amenaces rebudes per la publicació de la seva caricatura. Després d'uns anys amagat, va decidir viure obertament en una casa fortament protegida a Aarhus.

El 2008 van arrestar tres persones per planejar l'assassinat del dibuixant. Un dels detinguts va ser alliberat sense càrrecs, un altre deportat i el tercer ingressat en un centre de salut mental. Com a resposta a l'incident, els tres diaris danesos més importants van tornar a reimprimir les caricatures de la polèmica. El 2010 un somali de 28 anys va ser arrestat a la casa de Westergaard quan intentava assassinar-lo amb un ganivet i va ser condemnat per terrorisme a nou anys de presó. Arran de l'atac, la mesures per protegir Westergaard es van extremar i en els últims anys de vida va viure en adreces secretes i protegit per guardaespatlles.

El 2008 Westergaard va afirmar no penedir-se d'haver fet la caricatura perquè havia generat una discussió "important" sobre el lloc de l'islam als països occidentals amb valors seculars. "Ho tornaria a fer de la mateixa manera perquè crec que la crisi que va provocar és un catalitzador que intensifica l'adaptació de l'islam", va dir.

stats