Un nou Eisner català: 'Friday' triomfa als premis de la indústria del còmic
Marcos Martín, Ed Brubaker i Muntsa Vicente guanyen l'Eisner a millor còmic digital, el tercer de la revolucionària editorial Panel Syndicate
BarcelonaPanel Syndicate, l'editorial de còmic digital fundada pel barceloní Marcos Martín el 2013, ha tornat a fer història en els premis Eisner, els més importants de la indústria del còmic. Friday, amb guions d'Ed Bubaker, dibuixos del mateix Martín i color de Muntsa Vicente, ha guanyat aquest divendres el premi Eisner al millor còmic digital. La protagonista de la sèrie és Friday Fitzhugh, una investigadora aficionada que resolia crims amb el seu amic Lancelot Jones abans de marxar a la universitat però que es torna a veure immersa en un cas misteriós quan torna al seu poble durant les vacances de Nadal. Friday es pot descarregar en anglès o castellà a la web de Panel Syndicate i, com tots els còmics de l'editorial, el preu el fixa el lector.
L'Eisner de Friday és el tercer que guanya Panel Syndicate. El 2015 el va guanyar per la primera referència de l'editorial, The private eye (disponible en versió catalana, castellana, anglesa i portuguesa), amb guions de Brian K. Vaughn, dibuixos de Martín i color de Vicente, i el 2019 per Umami, creat pel dibuixant madrileny però establert al Japó Ken Niimura. Altres còmics de l'editorial nominats a l'Eisner al millor còmic digitalsón Univers!, d'Albert Monteys, i Barriers, creat també per Vaughn, Martín i Vicente. Un èxit notable per a una petita editorial catalana amb un model de negoci innovador que al seu catàleg inclou també obres d'autors com Víctor Santos (Paranoia killer), David López (Blackhand ironhead), Joe Kelly (Claire's head) i Donny Cates (The one you feed).
Stan Sakai, Adrian Tomine i Junji Ito, triomfadors dels Eisner
Pel que fa a la resta de premis, Ed Brubaker també ha guanyat el premi al millor àlbum gràfic per la història de gènere negre Pulp, amb dibuixos del seu col·laborador habitual Sean Phillips. Un altre autor multipremiat és el veterà Stan Sakai, que s'ha endut l'Eisner al millor retolista i la millor sèrie per Usagi Yojimbo, un clàssic del còmic independent nord-americà que Sakai va començar a publicar el 1984 i que també ha pescat el premi a la millor reimpressió en forma d'àlbum. L'Eisner a la millor memòria gràfica l'ha guanyat Adrian Tomine per La soledad del dibujante, que també ha guanyat el premi a la millor edició. Un altre doblet és el del mangaka Junji Ito, Eisner al millor autor complet i al millor còmic asiàtic editat als Estats Units per Remina.
Un altre dels guanyadors de la nit ha sigut el còmic Superman contra el Klan de Gene Luen Yang i Gurihiru, Eisner al millor còmic per a nens de 9 a 12 anys i a la millor adaptació d'un altre mitjà. Un altre còmic relacionat amb l'Home d'Acer, Jimmy Olsen, el amigo de Superman, s'ha endut l'Eisner a millor sèrie limitada i millor publicació d'humor, mentre que el premi a la millor nova sèrie ha sigut per a Viuda negra, de Kelly Thompson i Elena Casagrande. Qui no ha pogut repetir l'èxit de l'any passat ha sigut Paco Roca, que després d'haver guanyat l'Eisner per l'edició nord-americana de La casa estava nominat aquest any per l'edició nord-americana d'El invierno del dibujante.