Còmic

Autors de còmic renuncien a un premi davant la falta d'autores nominades

David Rubín, Miguel Ángel Giner, Pep Domingo 'Nadar' i Javi Rey retiren el seu nom de les nominacions dels guardons que organitza la revista 'Dolmen'

ARA
3 min
El dibuixant David Rubín a Barcelona

BarcelonaDiversos autors estan anunciant en les últimes hores la seva renúncia als premis de còmic que organitza la revista Dolmen sota la denominació de Premis de la Crítica. Les renúncies són un gest de protesta davant la falta d'autores nominades en les tres categories de la 23a edició dels premis: millor obra nacional, millor guionista nacional i millor dibuixant nacional. El primer a renunciar a la nominació va ser David Rubín, que optava al premi a millor obra, millor guionista i millor dibuixant per El fuego (Astiberri, 2023).

Rubín va explicar en un fil a X que considerava "injust" l'absència de dones a les nominacions, "sobretot havent llegit diverses obres d'autores que podrien optar perfectament al premi". "Cal començar a espolsar prejudicis i tenir clar que no és correcte deixar de banda i invisibilitzar el treball de moltes autores que, en els últims anys, han firmat algunes de les millors obres del còmic espanyol", insisteix el dibuixant gallec.

A la renúncia de Rubín va seguir dilluns mateix la del dibuixant i guionista valencià Miguel Ángel Giner Bou, Premio Nacional per El dia 3 (Astiberri). La seva renúncia es va conèixer a través d'un tuit de Cristina Duran, la dibuixant del còmic María la Jabalina, pel qual estava nominat Giner Bou en la categoria de millor guionista dels Premis Dolmen. I aquest dimarts s'han sumat a la protesta els dibuixants Nadar i Javier Rey. El valencià Nadar, àlies artístic de Pep Domingo, estava nominat per Transitorios (Astiberri, 2022) com a millor obra nacional i millor guionista. Tot i admetre tenir "sentiments enfrontats" pel que fa a la polèmica i no tenir "una opinió taxativa" sobre l'assumpte, concloïa que el jurat havia pres una decisió que no compartia i que responia més "als despistats gustos personals dels implicats que a una veritable pulsió discriminatòria" però que, en qualsevol cas, era "un disbarat" i, per tant, renunciava a la nominació.

Pel que fa a Javi Rey, nominat al millor dibuix per Un enemigo del pueblo (Planeta Comic, 2023), el dibuixant nascut a Bèlgica però format a Barcelona ha comunicat discretament la seva renúncia. Rey ja es va veure implicat en una polèmica similar per la poca presència d'autores nominades als premis de Còmic Barcelona en l'edició del 2017 en què ell va guanyar el premi a autor revelació. Durant l'acte de lliurament del premi, Rey va cedir l'escenari a una altra nominada, Conxita Herrero, que va pronunciar un discurs en què titllava l'organització dels premis Comic Barcelona de "masclista".

La resposta de l'organització

Des de la mallorquina Editorial Dolmen, que publica la revista Dolmen i organitza els seus premis, es reivindica la independència del jurat per triar els nominats. Vicente García, l'editor de Dolmen, recorda que hi ha "un 20 % de dones al jurat" i que l'organització ha obert les portes del jurat a estudioses i investigadores perquè en formin part. Segons l'editor hi ha prop de 70 experts que poden votar als premis; en la primera ronda ho van fer uns 30 i en la segona entre 40 i 45. "Jo no els puc dir que votin un títol perquè em sembla una obra mestra", justifica García, que nega que el còmic sigui un sector particularment masclista, i subratlla que ells mateixos publiquen "tres o quatre obres d'autores" el mes vinent.

L'editor admet, això sí, sentir-se "un punt dolgut" per la renúncia dels autors. Entre ells, hi ha fins i tot un autor de la casa, Giner Bou, que l'any passat va publicar Ofensiva final amb Dolmen i que l'any que ve publicarà un altre títol a la mateixa editorial. Però García assegura que la protesta no afectarà la mecànica dels premis: les obres nominades seguiran nominades i no deixaran el seu lloc als premis perquè l'ocupin altres obres d'autoria femenina, com proposava Rubín en un dels seus tuits. "Si David Rubín és el més votat, guanyarà ell –diu l'editor–. I si no el vol recollir, allà ell. Si la teva obra és la millor, t'aguantes".

stats