On són les dones? Als premis Llibreter
Rebecca Makkai, Glòria de Castro, Eulàlia Canal, Ana Pessoa, Rita Sineiro i Laia Domènech, palmarès de la 23a edició dels guardons del Gremi de Llibreters
Barcelona"Un any que només guanyin dones és extraordinari", admetia aquest dijous M. Carme Ferrer, que fins fa uns dies va presidir el Gremi de Llibreters de Catalunya. "Em sembla una molt bona notícia", afegia Èric del Arco, al capdavant de la nova junta. La 23a edició del premi Llibreter ha estat només per a dones, amb l'única excepció de Jordi Vila Delclòs, que ha il·lustrat L'hivern del Sr. Jeroni, d'Eulàlia Canal.
En la categoria de Literatura Catalana, la primera novel·la de Glòria de Castro, L'instant abans de l'impacte, publicada en català a Periscopi –i en castellà a Lumen–, ha rebut el llibreter "per la crítica ferotge del sistema laboral i social on vivim i perquè fa una crítica mordaç del sistema capitalista i de les polítiques de conciliació". "Vaig escriure aquesta novel·la a Madrid, i m'hi sentia força inadaptada –ha recordat–. Cada tarda anava amb el fill petit en cotxet i amb el gran en patinet fins a la llibreria Blanquerna, i allà els llegia llibres. Era un aixopluc. Aquest febrer, quan vaig tornar a Madrid i vaig veure el meu llibre a l'aparador vaig entrar-hi corrents i vaig abraçar la llibretera. S'acabava de tancar un cercle". A L'instant abans de l'impacte, De Castro explica la història "d'una dona a qui fan mòbing a l'empresa on treballa: l'assetjament laboral consisteix a no passar-li cap mena de feina".
En Altres Literatures, l'escollida ha estat la nord-americana Rebecca Makkai, que amb Els grans optimistes –en català també a Periscopi, en castellà a Sexto Piso– ofereix un retrat colpidor i emocionant de la sida a la ciutat de Chicago als anys 80, confrontat amb la ciutat de París el 2015. "Us saludo des de Vermont, des de la cabana on treballo els estius –ha dit Makkai–. Els grans optimistes m'ha permès parlar de la sida arreu del món. Quan vaig venir a Barcelona vaig descobrir un lloc ple de llibreries, de lectors i de periodistes. Penso que Catalunya no té rival amb altres països d'aquestes característiques i dimensions".
El refugi i la toxicitat de l'amor
Mary John, d'Ana Pessoa –publicada per L'Altra Tribu–, ha rebut el premi Llibreter de Literatura Infantil i Juvenil d'Altres Literatures. "Aquesta és una història d'amor, de rebuig i de supervivència –ha dit l'autora portuguesa–. Malgrat que sigui una història personal té un element universal, que ens afecta a tots". Mary John és la carta d'amor que una jove escriu al seu amor d'infantesa, en Júlio, i a poc a poc la devoció que sent per ell va mutant cap a la denúncia de la seva toxicitat.
L'hivern del Sr. Jeroni, d'Eulàlia Canal, ha guanyat el Llibreter de Literatura Infantil i Juvenil en Català. "Volia explicar la història d'un avi des de dins –ha dit l'autora de Granollers, que ha publicat una trentena de llibres, entre els quals hi ha Un somni dins el mitjó–. És un moment vital difícil, per al protagonista: se li ha mort la dona i només el visita un net de tant en tant". El dol, la solitud i l'acceptació de la vellesa són tres dels temes importants de la novel·la, que ha publicat Animallibres i que ha il·lustrat Jordi Vila Delclòs.
La cinquena i última categoria dels premis Llibreter, la d'Àlbum Il·lustrat, ha premiat una altra autora portuguesa, Rita Sineiro, que ha fet equip amb la il·lustradora Laia Domènech a Cues de somnis, publicat per Akiara Books. "M'aproximo a una família de refugiats que van a parar a un camp: per qualsevol cosa que han de fer els toca seguir cues molt llargues –ha dit Sineiro–. El que somia el nen, en canvi, és amb una cua que aconsegueixi tornar-lo a casa".